Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

"Podpiramo domače gospodarstvo!"

12. septembra je Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica v okviru Dnevov obrti in podjetništva 2017 organizirala okroglo mizo »Prihodnost goriškega gospodarstva – Lokalna skupnost kot ustvarjalka pogojev za razvoj obrti in podjetništva«, na kateri so goriški župani delili mnenja o nudenju priložnosti domačemu gospodarstvu. Vsem je bila skupna misel, da obrtnikom in podjetnikom pomagajo na različne načine, ne le s finančnimi sredstvi in ugodnimi posojili, ampak tudi z ustrezno komunalno infrastrukturo, nižjimi stroški poslovanja in drugimi ukrepi. Primanjkuje pa ustreznega kadra.
Da je treba priseči na konkretnejše poteze glede kadra, dokazuje že dejstvo, da se spisek deficitarnih poklicev le še podaljšuje, za razpise prostih delovnih mest tovrstnih poklicev ni zanimanja. Župani so tako kot obrtniki soglašali, da je treba več vlagati v izobraževanje in pritisniti na državo ter na pristojne institucije, da bi se tako stanje spremenilo. Sicer pa je zbornica 9. novembra skupaj z goriškimi osnovnimi šolami ter ob podpori vseh šestih goriških občin organizirala promocijo poklicev, za katere je na trgu dela največ povpraševanja.


Občine z roko v roki z obrtniki

Občine pomagajo, kolikor je v njihovi moči, so med okroglo mizo poudarili goriški župani. Poleg finančne pomoči nudijo ugodnejše brezobrestne kredite preko skupnega Javnega sklada malega gospodarstva Goriške, ki bo tudi letos lokalnemu gospodarstvu nudil sredstva v višini milijona evrov.

Mestna občina Nova Gorica je v preteklih štirih letih neposredno za spodbujanje gospodarstva namenila 450 tisoč evrov, poleg tega subvencionira komunalni prispevek, v prihodnje bodo tudi več kot poltretji milijon evrov namenili komunalnemu opremljanju poslovnih con.  Zagotavljanje primernih gospodarskih in obrtnih con ter oprostitev plačila komunalnega prispevka ob novogradnjah poslovnih prostorov sta se namreč izkazala kot boljša rešitev za zagon gospodarstva. Kot primer dobre prakse lahko tukaj omenimo Občino Miren - Kostanjevica, ki je z ukinitvijo komunalnega prispevka privabila številne podjetnike in napolnila svoje obrtne cone. Novogoriška občina je bila v času okrogle mize še v fazi analize potencialnih lokacij za tovrstne cone.

V občini Kanal ob Soči poleg velikih zaposlovalcev župan Andrej Maffi omenja še približno 150 samostojnih podjetnikov in podjetij. »Želimo si, da bi se mladi odločali tudi za samostojno pot. Ugotavljamo namreč, da bo klasičnih služb v prihodnje vedno manj. V kanalski občini poskušamo zanje nuditi čim več ugodnosti: od otroškega varstva do vodovodov ter kanalizacij. Poskušamo ustvarjati vzdušje, ki bi privabljalo te ljudi,« je pojasnil župan Maffi in dodal: »Imamo 7 tisoč kvadratnih metrov, rezerviranih za obrtno cono, če bi se javil kakšen večji investitor. Za potrebe turizma urejamo tudi komunalno infrastrukturo.« Gospodarstvu bodo z dvoletnim razpisom, ki bo podjetnikom pomagal predvsem pri nabavi opreme, podelili 40.000 evrov pomoči. V kanalski občini si zagon obrti v osrčju občine obetajo tudi zaradi obvoznice.

Kljub temu da ima šempetrska občina veliko več delovno aktivnega prebivalstva, ne zapostavlja razvoja gospodarstva v občini, je na omizju poudaril župan mag. Milan Turk. Gospodarstvu namenjajo prostor ob prometnicah. Poleg tega šempetrska občina skrbi, da gospodarske javne službe delujejo usklajeno, da sta na voljo gospodarska infrastruktura in subvencioniran komunalni prispevek.

Najmlajša občina na goriškem omizju Renče - Vogrsko je v prvih treh mandatih naredila veliko za lokalno gospodarstvo: precej pozornosti posvečajo turizmu in kmetijstvu. Kot druge občine sodelujejo z Javnim skladom malega gospodarstva Goriške.

Občina Brda je, za razliko od večine goriških občin, veliko bolj usmerjena v turizem in kmetijstvo. Občina je v namen promocije že pred leti ustanovila turistično informacijski center, Konzorcij Brda in kasneje Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Skozi te institucije občina organizira razne dejavnosti tako na domačih tleh kot v tujini. V Brdih posluje tudi stoterica samostojnih podjetnikov, za katere občina skrbi z naložbami v javno infrastrukturo kot tudi s podeljevanjem del briškim podjetnikom.


Zapiranje bank

Goriški župani so na okrogli mizi izrazili tudi skrb glede napovedane centralizacije v Novi KBM in odpuščanja zaposlenih. Nekateri župani že napovedujejo protiukrepe, drugi pa ob tem omenjajo, da je lahko to nova poslovna priložnost za druge poslovne subjekte. Predvsem pa so goriški župani poudarili, da se bo očitno treba nasloniti na domače, lokalne bančne ustanove.

 

Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica

 

 

 

Oglejte si tudi