Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Povsod je lepo, a najlepše je doma

»Povsod je lepo, a najlepše je doma« zaplesati pred domačim občinstvom, pravijo tudi kalski folklorniki, ki so z lepimi spomini na poletna gostovanja širom Slovenije svoj Shat svetga Jurje veseli predstavili na prvo septembrsko, angelsko nedeljo doma v Kalu nad Kanalom.
V poletje so kalski folklorniki zaplesali drugo junijsko soboto na Štajerskem. S prijatelji iz FS Korenine in njihovo mentorico, gostiteljico Ivanko Prapertnik, so se spominjali prvega gostovanja v Domu kulture Bistrica ob Dravi. In če so pred petimi leti, še brez folklornih kostumov in nekoliko boječe, stopili na tamkajšnji oder, so se tokrat v tahmašnih gvantih ponosno zavrteli na 19. Srečanju veteranskih in upokojenskih skupin Slovenije ter bili deležni iskrenih pohval in odobravanja. Poletno pohajkovanje so nadaljevali v Zavratcu, najmanjši, a kulturno najrazkošnejši idrijski skupnosti, in s kalskimi plesi sodelovali v ljubezenski zgodbi Dobiva se pri koritu, ki jo je v soboto, 8. julija, ob praznovanju sv. Urha oblikoval tamkajšnji župnijski mešani pevski zbor. V nedeljo, 20. avgusta, so kamenček kalskega izročila dodali mozaiku vseslovenskega kulturnega dogajanja v Črni na Koroškem in zaplesali na tamkajšnji gaudi, kjer se je, poleg gostiteljice domače FS Gozdar, predstavilo kar 12 folklornih skupin z vseh koncev Slovenije. Zadnjo nedeljo v avgustu pa je FS Kal nad Kanalom delček kalske kulture tudi letos ponesla čez mejo v Italijo in našo državo zastopala na
47. Festivalu Mondiale del Folklore v Gorici ter se z nastopom na že 52. Mednarodni Parati Folkloristici postavila ob bok številnim folklornim skupinam svetovnega merila.

 

Besedilo: Darja Rijavec

Foto: arhiv FS Kal nad Kanalom

 

Oglejte si tudi