Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Svečana proslava ob prazniku občine Kanal ob Soči

Vsako leto se ob občinskem prazniku, 29. aprila, spomnimo na Valentina Staniča – očeta alpinizma, dobrotnika in narodnega buditelja. Bil je mnogo več, kot pravijo zapisi o njem. S svojim naprednim razmišljanjem, lucidnostjo in drznostjo je znal povzdigniti tedanji čas in prostor na neko višjo raven. In ravno zaradi tega spada ob bok velikim slovenskim osebam.
Svečana proslava ob prazniku občine je bila v četrtek, 26. aprila 2018. Že po tradiciji vsako leto ob občinskem prazniku voščijo najmlajši. Letos so nam voščili in zaplesali otroci iz Vrtca Deskle. Sledila sta slavnostni govor ter čestitka župana Andreja Maffija.

 

Ves čas je bilo v središču proslave delo raziskovalca ljudskega izročila, pisatelja in likovnika, ene od tistih dragocenih osebnosti, čigar zgodbe nam vedno pričarajo magične in mistične trenutke in nas spomnijo, kako dragoceno je naše življenje. To je delo g. Pavla Medveščka. Izpostavljena je bila KABRCA, kot so rekli glineni piščali trikotne oblike. Kabrca, ta okarina, naj bi bila edinstvena na svetu. Medvešček je na svojih poteh zasledil podatke o dveh kabrcah, mali kabrci in sončevi kabrci, pri čemer naj bi bila prva namenjena meditativni, druga pa obredni uporabi. 
Na pobudo kanalske keramičarke, ki je izdelala repliko kabrce, Alenke Gololičič, da bi ta ostala del naše občine, je župan Andrej Maffi sprejel odločitev, da KABRCA postane protokolarno darilo Občine Kanal ob Soči.

Po kratkem glasbenem nastopu dveh vrhunskih glasbenikov Boštjana Gombača in Janeza Dovča je župan podelil priznanja in nagrade Občine za leto 2018.

 

Po sklepu občinskega sveta in na predlog Osnovne šole Deskle, Krajevne skupnosti Anhovo - Deskle in Društva upokojencev Deskle je priznanje Občine Kanal ob Soči prejela ga. Mojca Maver Podbersič. Kot glasbena pedagoginja se je na Osnovni šoli Deskle zaposlila v šolskem letu 2008/09. Ker hkrati poučuje tudi v Osnovni šoli Šempas, ni naključje, da je preko otroškega in mladinskega pevskega zbora povezala obe šoli. Tako je bilo na njeno pobudo kar nekaj skupnih koncertov tako v Desklah kot tudi v Šempasu. Skoraj vsaka prireditev, proslava, kulturni dogodek, pri katerih sodeluje šola, in teh je res veliko, so na tak ali drugačen način prežeti z njenim glasbenim vložkom. Pevci mladinskega pevskega zbora se v zadnjem času udeležujejo Zborovskega buma, glasbene manifestacije, kjer sodeluje več kot 5000 mladih pevcev iz skoraj 200 slovenskih šol, prav tako je z otroškim ali mladinskim zborom redna gostja na vsakoletnih revijah Naša pomlad. Vidno glasbeno sled pušča tudi na vseh prireditvah in proslavah v organizaciji KS Anhovo - Deskle, DU Deskle in ne nazadnje tudi Občine Kanal.

Po sklepu občinskega sveta in na predlog Društva upokojencev Kanal je priznanje prejela ga. Nevenka Malnič. Gospa Nevenka se je že pred mnogimi leti spoznala s tehnikami klekljanja, zato je svoje znanje hotela prenesti tudi na druge. Zaradi tega je leta 2002 zbrala skupino v Krajevni skupnosti Ročinj - Doblar, leta 2003 pa še skupino pod okriljem Društva upokojencev Kanal. Obe skupini sta še danes dejavni. Svoje znanje stalno izpolnjuje, zato se udeležuje izobraževanj v organizaciji Čipkarske šole v Idriji, kjer utrjuje svoja znanja, pridobiva nova in osvaja nove tehnike klekljanja, saj stremi za tem, da so njene in druge čipke lepo in pravilno izdelane. Udeležuje se tudi projektov, ki se izvajajo na področju čipkarstva na državni ravni, in vanje vključuje tudi druge kolegice, ki delajo po njenim mentorstvom. Vse izdelane čipke tudi razstavljajo na raznih razstavah in delavnicah v širši in daljni okolici. Ena od takih je tudi razstava ročnih del 1. oktobra na dan starejših, ki jo Društvo upokojencev Kanal organizira vsako leto. Poudariti velja, da njena skupina vsako leto kleklja in uokviri prelepe čipke za jubilante Društva upokojencev Kanal, in kot same pravijo, je zadovoljstvo jubilantov ob prejemu tega darila za njih najlepše plačilo za številne ure, ki so potrebne za izdelavo.

Po sklepu občinskega sveta in na predlog župnijskega gospodarskega in pastoralnega sveta je prejemnik nagrade nekdanji župnik, sedaj duhovni pomočnik v Ročinju, gospod Jože Mikuš.

Duhovnik Jože Mikuš je pred trinajstimi leti začel opravljati svoje duhovno poslanstvo v župniji Ročinj z upravljanjem cerkve na Marijinem Celju, nato pa je upravljal cerkev v Avčah. Njegovo službovanje ni bilo omejeno samo na duhovno vodstvo župnije, ampak je kot dober gospodar takoj spoznal, da je tudi tukaj na kulturni dediščini Ročinja, Marijinega Celja in v Avčah marsikaj propadalo ali pa je bila obnova, zaradi takšnih in drugačnih vzrokov, preložena na kasnejši čas. Kot izkušen skrbnik dediščine naših prednikov je zaradi svoje sposobnosti, občutka za ohranitev in izboljšanje razmer, predvsem pa ohranitev zapuščine, takoj prijel za delo. Ob tem ne gre spregledati, da je ob svojem izrednem občutku za obnovo in ohranjanje zapuščine znal na primeren način animirati širok krog ljudi – sodelavcev –, ki so z enako motiviranostjo in zagnanostjo pomagali pri zastavljenih načrtih.

Po sklepu občinskega sveta in na predlog Turističnega društva Kanal ob Soči je prejela nagrado ga. Vanja Cotič. V delo Turističnega društva Kanal ob Soči se je vključila leta 2002. Tri leta pozneje pa je sprejela funkcijo predsednice društva in jo zelo uspešno opravlja že trinajsto leto. Vanja Cotič opravlja funkcijo predsednice društva zelo prizadevno in z najvišjo mero odgovornosti in zagnanosti. Prav zagnanost predsednice pomeni razvoj in napredovanje društva. V vseh letih njenega predsednikovanja je društvo uspešno izpeljalo številne vsakoletne prireditve: lov na klena, koncert dalmatinske klape, skoki z mosta v Kanalu, revija pevskih zborov in vokalnih skupin občine Kanal ob Soči, novoletno srečanje krajanov. Med njimi je treba poudariti najodmevnejšo prireditev skoke z mosta v Kanalu, ki je prav po njeni zaslugi tako dobro zastopana v medijih, kar bistveno pripomore k boljši prepoznavnosti kraja doma in v tujini. Za svoje prizadevno delo je Vanja Cotič že prejela bronasto in srebrno priznanje Turistične zveze Slovenije. V letu 2017 je prejela tudi priznanje Krajevne skupnosti Kanal.

Po sklepu občinskega sveta in na predlog KS Anhovo - Deskle in njenega predsednika Bojana Staniča je nagrado prejelo Kulturno društvo »SVOBODA« Deskle.

Sedanje Kulturno društvo »SVOBODA« Deskle neprekinjeno deluje od leta 1952 in je vsa ta leta pomemben nosilec ljubiteljske kulture v Krajevni skupnosti Anhovo - Deskle in v celotni občini Kanal ob Soči. Je prostovoljno združenje ljudi, ki jih povezujeta želja po kulturnem izražanju in skrb za pestro kulturno dogajanje v kraju. V društvu danes delujejo naslednje sekcije: Pihalni orkester Salonit Anhovo (v okviru tega še Godbeniška šola in Mladinski orkester), Gledališka skupina MAK, Likovna skupina Svetloba in knjižnica.

To pa niso edine dejavnosti društva. Skoraj 60 let od odprtja leta 1959 društvo upravlja s kulturnim domom. Od leta 1985 je soorganizator Polžkovega abonmaja – gledališkega abonmaja za otroke iz obeh vrtcev in za učence 1. triade obeh šol. Že 20 let – od leta 1997 – znova organizira tudi gledališki abonma za odrasle, vsako sezono se na deskljanskem odru predstavi šest poklicnih gledališč iz vse Slovenije. Že 50 let, torej od leta 1968, poteka v februarju v Desklah tradicionalni TEDEN KULTURE, ki je že zdavnaj prerasel v mesec kulture. Kulturno društvo »SVOBODA« Deskle že 66 let opravlja izjemno kulturno poslanstvo, ki je pustilo velik pečat na kulturnem področju v naši krajevni skupnosti, v občini Kanal ob Soči, njegovo zgledno delovanje pa sega tudi po Sloveniji in izven meja naše domovine.

 

Proslava se je zaključila s posebnim glasbenim doživljajem, nastopom učencev OŠ Deskle, katerim je tehniko igranja kabrce skupaj z Mojco Maver Podbersič predal Boštjan Gombač. Po njegovih besedah je kabrca eden od petih predmetov, ki so zaznamovali njegovo glasbeno ustvarjalnost. Tehniko igranja kabrce je izpilil in skušal ob igranju nanjo doseči večjo čistost in glasnost zvoka. Zato ga lahko mirne duše najavimo kot pionirja in mentorja igranja kabrce. Prav zato se je odločil, da bo svoje znanje delil naprej. Zvok kabrce sta tako Boštjan kot Mojca predala mlajšim rodovom, tako da se za zavedanje o pomenu ljudske dediščine ni bati.

 

Vsem dobitnikom priznanj in nagrad za njihove prispevke k vrednotam, ki so pomembne za našo občino, iskreno čestitamo.

 

 

 

Oglejte si tudi