Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Čudovit dvodnevni izlet v Prekmurje k prijateljem, Društvu Primorcev in Istranov v Prekmurju

 Po večletnem premoru je Turistično društvo Korada ponovno organiziralo izlet za člane in druge. 21. april smo izbrali, ker na ta dan organizira Društvo Primorcev in Istranov v Prekmurju tradicionalni pohod Od meje do meje. Želeli smo se jim pridružiti na pohodu in tako spoznavati njihove kraje, nato se skupaj malo poveseliti in si ogledati zanimivosti tistih krajev.


Avtobus z osemindvajsetimi izletniki se je hitro napolnil, in ker smo želeli ujeti pohodnike ob 9. uri, smo se morali odpraviti že zelo zgodaj. Običajna trasa pohoda od meje do meje, ki prečka tudi reko Muro z brodom, je bila tokrat zaradi poplav Mure spremenjena. Odpravili smo se iz Pince - Marofa, najvzhodnejše točke Slovenije, kjer sta sedež in muzej društva, po okoliških gričih. Mislili smo, da bomo hodili po ravnini, a ni bilo tako, kljub temu pa so griči manj visoki in strmi kot naši. Na poti nas je ustavilo in pogostilo več vinogradnikov, zaključili pa smo s pasuljem, glasbo in plesom.


Predsednik društva Stanko Bensa nam je razkazal muzej društva in z zelo čustveno razlago prikazal trpljenje in težave ljudi, ki so se po prvi in drugi svetovni vojni preselili iz Primorske in slovenske oz. hrvaške Istre v jugovzhodni del Prekmurja in bili postavljeni na to močvirnato področje popolnoma brez ničesar. Napisal je tudi knjigo Od Soče do Mure in želijo si, da ta zgodovina ne bi bila pozabljenja. S predstavitvijo knjige, ki jo je imel 3. decembra 2016 v Desklah, smo poskrbeli, da se glas o tem sliši tudi pri nas.


Popoldne smo si ogledali cerkev Svete trojice, ki hrani mumijo kapitana Mihaela Hadika iz leta 1733. Sam grič s cerkvijo nad Lendavo je čudovita točka razgleda. V bližini je tudi razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53,5 m, kamor smo se povzpeli z dvigalom in uživali prekrasen tristošestdesetstošinjski pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Po zaključku ogledov smo se malo odpočili za večerno druženje, ki smo ga zaključili pozno v noč.


Drugi dan, v nedeljo, 22. aprila, smo si najprej ogledali židovsko pokopališče v Dolgi vasi, nato pa si v Lendavi, pod vodstvom tajnice društva Vande Kovač, ogledali muzej meščanstva ter kulturni center Lendava, objekt atraktivnega videza, zgrajen po idejnih načrtih znanega madžarskega arhitekta Imre Makovca. Poslovili smo se od Vande in se napotili v Bogojino, kjer smo si ogledali cerkev Gospodovega vnebohoda, zgrajeno po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.


Izlet smo zaključili ob Bukovniškem jezeru, kjer v objemu starih dreves, v neposredni bližini jezera, ponosno stoji kapelica sv. Vida, zraven pa žubori istoimenski izvir z vodo, ki ima energijsko moč ter številne zdravilne učinke. 26 energetskih točk blagodejnega in zdravilnega sevanja ponuja sprostitev in obnovo vitalnih energij. Te številne energetske točke so očitno zelo dobro vplivale na vse nas, saj je bilo razpoloženje zelo dobro, tudi po zaslugi animatorjev, ki so nas zasipali s šalami. Veliko smo se smejali in zanimiva je izjava ene udeleženke: »Če je smeh pol zdravja, lahko ta izlet imenujemo izlet zdravja.« Domov smo se vrnili zvečer in si zaželeli, da bi se še vrnili v Prekmurje.


Besedilo: Lojzka in Valter Reščič

 

Oglejte si tudi