Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Delavnica o uporabi divjih rastlin v prehrani

Po dolgi zimi je končno prišla pomlad. V društvu se nam je zdel primeren čas, da medse povabimo Bojko Gorgijevo, da nam predstavi in opiše uporabo divjih rastlin in zeli v prehrani.

Včasih se gospodinje sprašujemo, kaj skuhati. Kuhanje je lahko velik izziv, če se odločimo čim več sestavin poiskati na vrtu, bližnjem travniku ali v gozdu in iz njih pripraviti okusen, predvsem pa zdrav obrok. Pri tem pa nas morata voditi spoštovanje in ljubezen do narave.


Vse zeli, katerih uporabo oziroma pripravo nam je ga. Bojka predstavila, rastejo v naši bližnji okolici in smo si jih lahko tudi ogledali (čemaž, pokalica, smrdljivka, trpotec, pljučnik, divja meta, divji timijan, bljušč, divji hmelj, lobodika, divji špargelj, dobra misel, smetlika, volčje jabolko, kopriva, rman …).

Svoje dolgoletne izkušnje pri nabiranju, sušenju in uporabi divjih rastlin je objavila v knjigi  Zelišča in gozdni plodovi v prehrani.


Srečanje se je zaključilo z  degustacijo njenih dobrot (čemažev kruh, čemažev pesto, čemažev namaz, regratove kapre, domač zeliščni čaj, regratova marmelada).

Predavanje je bilo zanimivo in poučno. Glede na odziv bi bilo smotrno izobraževanja s podobnimi temami še organizirati.


Besedilo: Marija Marinič  

 

Oglejte si tudi