Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Odlična smuka v Kalu nad Kanalom

Smučišče v Kalu nad Kanalom se je v letošnjem februarju pokazalo v vsej svoji lepoti in enkratnosti.


Po nekaj suhih zimah je ''najboljša ekipa'' pod vodstvom vodje smučišča Aleša Ipavca pripravila smučišče in 8. februarja pognala vlečnico. Do oddaje tega članka se je nabralo že 10 obratovalnih dni. Lahko bi obratovali tudi kakšen dan več, ampak fantje in dekleta morajo za to, da so prisotni na smučišču, porabiti lastni dopust. Za to njihovo voljo in pripadnost smučišču jim gredo vse čestitke in pohvale.  Verjetno je to edinstven primer v ožji in širši okolici.

To njihovo zavzetost pa znajo ceniti tudi smučarji, saj je bil obisk smučišča zelo velik. Zadnji dan februarja so imeli trening tudi člani Smučarskega kluba Gorica. Prisotna je bila tudi olimpijka Ana Bucik.

Na smučišču smo lahko srečali tako smučarske veterane naše občine kot tudi mlajšo generacijo.


Za toplo in hladno pijačo pa so poskrbeli člani Kluba kalske mladine, ob točilnem pultu z imenom Utrgano sidro.

Zgodovina smučanja v Kalu nad Kanalom ima več kot 45-letno tradicijo. Tudi obstoječa vlečnica je stara več kot 40 let in po novi zakonodaji in Pravilniku o tehničnem pregledu žičniških naprav iz leta 2014 je bilo treba vlečnico temeljito obnoviti. Tisti, ki to problematiko spremljate, lahko zasledite v različnih medijih, da morajo to obnovo izvesti na večini smučišč v Sloveniji (na napravah, ki so starejše od 15 let).


Tako so se v letu 2015 izvedla naslednja dela:

-          zamenjava sornikov na nosilnih kolesih vrvenice;

-          zamenjava pogonske gredi;

-          zamenjava osi na obračalnem kolesu;

-          zamenjava vlečnih sider;

-          pregled in sanacija armiranobetonskih temeljev stebrov;

-          rentgenski pregled vseh zvarov na nosilnih stebrih ter antikorozijska zaščita nosilnih stebrov;

-          izvedba vseh električnih meritev;

-          poseka dreves in grmovja, ob trasi vlečnice in ob robu smučišča;

-          mulčanje smučišča.


Vrednost opravljenih del je znašala dobrih 50.000,00 EUR.


Od tega je Občina Kanal ob Soči prispevala 35.000,00 EUR.


Pokroviteljski vložek je znašal približno 7500,00 EUR. Pokrovitelji so bili Salonit Anhovo d.d., Salinvest d.o.o. in Kema d.o.o.


Člani smučarskega kluba so opravili več kot 500 prostovoljnih delovnih ur. V te ure so zajete ure, porabljene za sanacijo temeljev, mulčenje smučišča, sekanje dreves in grmovja na trasi vlečnice in ob robu smučišča ter nekatera manjša dela pri vzdrževanju objektov na smučišču.


Za opravljena vzdrževalna dela gredo pohvale vsem, ki so kakor koli prispevali k temu, da se bo tradicija smučanja v Kalu nad Kanalom nadaljevala, v prvi vrsti članom Smučarskega kluba Salonit Anhovo, ki  opravljajo svoje delo prostovoljno, predsedniku smučarskega kluba Romanu Lazarju, vodji smučišča Alešu Ipavcu, županu Andreju Maffiju ter občinskim svetnikom za glas pri odobritvi proračunskih sredstev občine.


Besedilo: Tone Levpušček

 

 

 

Oglejte si tudi