Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Tretji pohod po poteh starovercev

Na čudovito soboto 15. septembra je Turistično društvo Korada Deskle - Anhovo organiziralo že tretji pohod Po poteh starovercev. Ljubitelji zgodovine in staroverstva ali pa samo ljubitelji hoje in druženja so se tako že v tretje odpravili pod vodstvom arheologinje Mance Vinazza po poteh, kjer so hodili staroverci, in krajih, povezanih s staroverstvom.

Prva pot nas je leta 2016 vodila na Jelenk, kjer so ob solsticijih kurili kresove, lani pa smo se kljub zelo deževnemu vremenu povzpeli na Počivalo, kjer še danes teče domnevno zdravilna voda. Letos smo se odločili, da se odpravimo na desni breg Soče, na Škeljak, kjer je stalo sončno svetišče, preden so ga s postavitvijo cerkve sv. Jakoba uničili. Ime vrha Škeljak verjetno izhaja iz dejstva, da gre za izrazito skalnat greben, ki pa je danes zaradi močne zaraščenosti skoraj neprepoznaven. Pot, ki se je začela na igrišču v Anhovem, nas je vodila preko Goljevice in Kamenc do vrha Škeljaka. Na vrhu smo se okrepčali z malico iz nahrbtnika in z zanimanjem prisluhnili Mančinim razlagam.

Prav prijetno in nepričakovano presenečenje pa so nam pripravili vaščani Goljevice, saj so nas v vasi ob kapelici pogostili z domačim čajem, pa tudi kaj bolj močnega ni manjkalo. Dragi Goljevčani, najlepša hvala za tako lepo gesto!

Več kot šesturni pohod smo zaključili na igrišču v Anhovem, kjer nas je čakalo okrepčilo, in kar je seveda še veliko bolj zanimivo, g. Pavel Medvešček, ki nas vsako leto razveseli s svojimi zavzetimi razlagami. G. Medvešček, najlepše se vam zahvaljujemo za pripravljenost, da se nam pridružite in nam posredujete svoje védenje o starovercih.

Čeprav se je 15. septembra odvijalo veliko različnih dogodkov, se nas je kljub temu zbralo 30 pohodnikov, tako domačinov kot tudi iz cele Slovenije. To nas zelo veseli, saj na ta način lahko prikažemo tudi drugim lepote in zanimivosti svojih krajev. Turistično društvo Korada Deskle - Anhovo že načrtuje naslednji pohod v letu 2019, kam se bomo odpravili, pa ostaja še skrivnost.

Besedilo:  Manca Vinazza in Valter Reščič

 

Oglejte si tudi