Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Z odrsko postavitvijo Le še 'n tak na pomladno srečanje folklornih skupin severne Primorske

V soboto, 17. februarja, smo v Kalu gostili Mirka Ramovša. S cenjenim in spoštovanim profesorjem smo se učili plesnih korakov nove odrske postavitve Le še 'n tak, ki nam jih je starosta slovenskih folkloristov pripravil že konec lanskega leta.

Koreografija predstavlja plesno izročilo z območja severozahodne Slovenije od Trente in Breginjskega kota do doline Idrijce: v okviru domače zabave se izmenjujejo posamezni plesi (mazolincvajšrit, šotiš) z igrami, kot so uvodna žakle šivat, na navedenem območju imenovana tudi kolo, ter igra z izbiranjem s pomočjo ogledala (špegu) ali z izmenjavanjem soplesalcev (pajeriš), pri obeh pa je povezovalni ples valček ali polka. Njen osrednji del je prikaz dogodka z godci, ki so včasih zaradi utrujenosti ali muhavosti nenadoma nehali igrati in so jih ponekod s pesmijo, po kateri je koreografija naslovljena (Le še 'n tak ...), lepo prosili, da so igrali naprej, in se je zabava tako morala nadaljevati.  

Kalski folklorniki se že veselijo pomladne revije, ko bodo splet plesov okoliških krajev, ki ga pod vodstvom mentorice Ines Paravan pridno vadijo, predstavili v kulturnem domu v Desklah.

 

Besedilo: Darja Rijavec

 

Oglejte si tudi