Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

26. Cirkovški fašenk

15. 2. 2018, Cirkovce

Besedilo: Vinko Korže

Fotografije: Saša Urih

Povorke so se udeležili številni etnografski liki – pokači, orači, ploharji, kurenti, koranti, manjkala nista Jurek ter Rabolj in najmlajši piceki iz Osnovne šole Cirkovce. Nekaj sončnih žarkov so nam prinesli učenci iz Osnovne šole Cirkovce in vrtca s svojimi ročno izdelanimi maskami. V karnevalskem delu povorke je sodelovalo sedem skupin. 1. nagrado je dobila Sneguljčica – skupina iz KUD Gorica, drugo mesto so si prislužili KUD Juršinci s svojo simfonijo, tretje pa zaspanci iz Leskovca. Nagrado so prejele tudi posamične maske.

Letos smo izbrali novega carja, mladega Teodorja Benkoviča Veličastnega, ki izvorno prihaja iz FS Vinko Korže. Kot pravi tradicija, je skupaj s cirkovškimi »pjebi« oženil Miciko s "slomnatim" možem Onzekom, dekleta so vlekla ploh, in pred sv. Marijo Cirkovško je prisegel, da bo pustna tradicija njegovo poslanstvo, da se ohranja v bodoče.
Ob koncu dogodka so kurenti Vetrovniki izvedli zadnji kurentov zven, ki ga izvajamo že 10 let. Pokači iz Župečje vasi so zavezali svoje biče in jih položili v kot, folkloristi pa so zažgali slamnatega in z njim vse zle misli. Po vasi se je vil tanek dim, ki ja naznanjal pepelnično sredo, in s tem je bil pustni čas pokopan.
Organizatorji se zahvaljujemo vsem obiskovalcem in sodelujočim ter sponzorjem in vam želimo grobo sreče!

Občina Kidričevo

Anoksidal d. o. o.

Janko Dolenc s. p., Čevljarstvo Dolenc

Galvanizacija Fric, površinska zaščita kovin d. o. o.

Transport Frangež, transportne in druge storitve d. o. o.

Picerija Klara, Jaka d. o. o.

Majolka, turistična agencija in prevozništvo in gostišče

Barbara Klajnšek s. p., Bar Korže

PGD Šikole in Jablane

Oglejte si tudi