Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Ob svetovnem dnevu knjige – popoldne knjige

POPOLDNE KNJIGE OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Na naši šoli smo ga obeležili v četrtek, 19. aprila, in to na prav poseben način – s popoldnevom knjige.

Rdeča nit našega srečanja je bil pisatelj Ivan Sivec, ki bo naš gost tudi na zaključku bralne značke v mesecu maju.

Popoldne smo začeli s filmom Pozabljeni zaklad, ki je bil posnet po knjižni predlogi Ivana Sivca. Nato pa so sledile različne »ustvarjalnice«. Učenci so pod vodstvom gospe Tatjane Novak ustvarjali Sivčeve portrete. Ker pa smo v Cankarjevem letu, so ustvarjali tudi njegovega, za nameček pa je nastalo še nekaj izvrstnih karikatur. Podobno nalogo so imeli tudi učenci pod vodstvom gospe Jožice Jurgec – ti so s pirografom ustvarjali portret na les.

V knjižnici so učenci pod vodstvom gospe Ivanke Čeh iskali zanimivosti o pisatelju in pripravili razstavo.

Ivan Sivec je napisal 146 knjig, preko 2500 besedil za glasbo in še bi lahko naštevali. Zanimalo nas je, kaj mu dviguje energijo. Poslali smo mu elektronsko pošto in prijazno nam je odgovoril, da ima med drugim rad tudi palačinke. In tako so učenci pod vodstvom gospe Mire P. Bračko pripravljali slastne palačinke z različnimi nadevi. Z njimi smo se dobro okrepčali in jih postregli tudi staršem, ki so prišli na predstavitev našega dela. Seveda pa jim je v kuhinji prijazno priskočila na pomoč tudi kuharica gospa Marjetka Auer.

V glasbeni ustvarjalnici so se učenci pod taktirko gospoda Marjana Krajnca naučili pesem Kjer lastovke gnezdijo, ki jo je gospod Sivec napisal za ansambel Franca Miheliča. Pesem so spremljali tudi s harmoniko, kitaro in bobni – nastal je pravi ansambel. Pesem nas je vse ganila s svojo sporočilnostjo in petju so se pridružili tudi zbrani.

Gospa učiteljica Nastja Bat je poskrbela za predstavitev in z učenci so skozi povezovalni program nanizali mnogo zanimivosti o pisatelju. Učenci so delo spremljali kot pravi novinarji in o tem kasneje poročali.

V dramski ustvarjalnici pa smo si za osnovo vzeli knjigo Pika in hišni robot xy-13. Prebrali smo odlomek iz knjige in se pogovorili o vsebini. Delček smo odigrali in ugotovili, kako lepo bilo, če bi tudi na šoli imeli kakšnega robota – in tako smo ga izdelali in mu dali ime Šolko 2018.

Popoldne knjige je bilo pestro, ustvarjalno, zanimivo. Zadovoljni so bili učenci in vsi mi, ki smo delavnice pripravili.

Sivčeva pesem pravi: »Kjer lastovke gnezdijo, so dobri ljudje doma ...«

Prepričana sem, da na naši šoli spet nastaja kakšno novo lastovičje gnezdo.

Jerneja Kuraj

Oglejte si tudi