Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
9°C
NED.
21°C
11°C
Oceni objavo

LJUBEZEN JE ...

ROMEO IN JULIJA DANAŠNJIH DNI

Svet je poln ljubezni. Ljubezen je zelo obširen pojem. Ima tako moč, da za nekoga narediš stvari, ki jih drugače ne bi. In zdi se mi, da se je ljubezen do danes kar spreminjala.

Vzemimo Shakespearjevo najbolj znano tragedijo. Romeo in Julija. To je zgodba z močnim sporočilom, saj nam prikaže prepovedano in neuslišano ljubezen med mladima zaljubljencema. Na nek drugi način pa je za nas toliko bolj pomembna, saj vidimo, kaj je ljubezen pomenila kot pojem včasih in kaj danes. Na žalost je Romeov na svetu vedno manj, prav tako tudi Julij. Pa ne mislim na imena, ampak na značaj. Ljubezen dandanes predvsem zaradi napredne tehnologije izgublja svoj pomen. Ljubezenskih pisem je vedno manj, ljubezenskih avantur je vedno manj, saj so vse to zamenjala družabna omrežja. V času renesanse, če se vrnemo v čas Romea in Julije, se mi zdi, da besede varanje niso poznali. Zakaj? Že res, da je bil moški poročen z eno ženo, ves čas pa je mislil na tisto prelepo dekle, ki ga je čakalo tam nekje, vendar takrat so pomembno vlogo imeli starši in bogastvo partnerke. Tudi moški je takrat vedel, kaj hoče. Slej ko prej se je odpovedal vsemu, kar ima ter zbežal s svojo pravo ljubeznijo v neznano. Danes pa se mi zdi, da nekateri ne vedo, kaj hočejo, kar je posledica varanja in na žalost tudi nesrečnih zgodb. Veliko stvari nam v glavo vtepejo tudi družba in mediji. Pozabimo razmišljati s svojo glavo in naenkrat več nismo to, kar smo bili. Mislimo, da moramo početi tako kot drugi, a uspeh je, če si to, kar si.

Želim, da bi se ljudje za trenutek ustavili in pomislili na stvari, ki jih imajo radi in cenili to, kar imajo, tako kot je nekoč napisal W. Shakespeare: »Vemo, kaj smo, toda ne vemo, kaj bi lahko bili.«

SIMON ŽNIDER, 9. b

VEČNA LJUBEZEN

Kdo verjame vanjo, kdo ne? Je ljubezen sploh med nami? Ali potem ljubezen postane vsakdanja rutina? O večni ljubezni je veliko vprašanj, a pravilnih ali napačnih odgovorov ni. Vi so pravilni in vsi so napačni.

Večnih ljubezni je lahko več. Večno ljubezen lahko vidiš v naravi, v istem ali nasprotnem spolu, v živalih …  A če je ljubezen resnično večna, se ne ve. Vsak pa vidi ljubezen drugače. Nekateri vidijo ljubezen in dobroto skoraj vsepovsod. So pa tudi ljudje, ki so bili morda razočarani nad večno ljubeznijo in zato zanje ne obstaja več. Zame je večna ljubezen resnična in verjamem, da je tu med nami ves čas. Zame je večna ljubezen razdeljena na dva načina. Na večno prijateljsko ljubezen, kjer pravzaprav ne gre za ljubezen kot takšno, vendar za večno prijateljstvo. Drugi način večne ljubezni pa vidim kot ljubezen v polnem pomenu besede. Za zdaj imam v življenju le večno prijateljsko ljubezen -prijateljstvo, a verjamem, da bo tudi prava večna ljubezen prišla do mene, ko bo čas za to. Da ne bo pomote. Družina je zame večna ljubezen, ki bo vedno to, kar je.

Je pa vsak človek drugačen. Vsak ima drugačne poglede na to. Eni verjamejo vanjo, drugi pa ne. Tako pač je in tako je tudi prav, saj kako bi bilo, če bi bili vsi enaki?

Večna ljubezen … Za nekatere večna, za druge pa nesrečna. V ljubezni je vedno veliko ovir. So spori med  družinami, za nekatere pa sta ovira tudi denar in bogastvo. A moje mišljenje je, da prava in večna ljubezen premaga vse.      

MONIKA PLAJNŠEK,  9. b                                                                                                   

Oglejte si tudi