Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

KONCERTNA MAŠA V CIRKOVCAH

Na nedeljo Svete Trojice, 27. maja 2018, se je v župnijski cerkvi v Cirkovcah ob 10. uri odvila koncertna sveta maša. Poslušalci so bili priča vrhunskemu glasbenemu doživetju v povezavi z bogatim bogoslužjem.

Kulturno društvo vokalna skupina Utrinek, ki že vrsto let deluje v občini Kidričevo (od lani pod vodstvom mladega zborovodje Luka Gojkoška), se je lotilo posebnega projekta – izvedbe glasbenega dela z naslovom Nova maša 1997 skladatelja Damijana Močnika, enega najvidnejših sodobnih slovenskih ustvarjalcev resne sakralne glasbe. Poustvarjalci so želeli kar najbolj upoštevati skladateljevo vizijo, ki vključuje mogočen zvok, zato so se povezali z zborom Magnifikat s Ptujske Gore in dekliškim zborom Dolcezza Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. Pod dirigentskim vodstvom Petra Gojkoška so inštrumentalne parte izvajali Luka Gojkošek na orglah ter Boštjan Lašič, Zmago Štebih in Peter Cep na trobentah, solistične dele pa so suvereno odpele mlade vokalistke Anja Brglez, Dora Mertelj in Amadeja Dvoršak.
Med sveto mašo, ki jo je daroval domači gospod župnik Janko Strašek, so glasbeniki izvedli vse mašne dele, ob tem pa še druge, tudi cerkvene ljudske pesmi, primerne liturgičnemu času, in navdušili poslušalce, med katerimi so bili domačini, pa tudi gostje od blizu in daleč. Ti so posebej pohvalili zven združenega zbora, ki je pustil močan pečat, saj so poživljajoči fortissimi ponudili veličastnost, ki jo dandanes s cerkvenih korov slišimo le še redko. Poznavalci so bili navdušeni nad odlično izvedbo zahtevnega dela. Marsikdo je v čestitki po zaključku izrazil hvaležnost za to in podobne priložnosti, ko lahko v svojem okolju prisluhne mojstrovinam, ki zadovoljijo tiste bolj prefinjene glasbene okuse.

Resna sodobna sakralna glasba ima poseben čar in poslanstvo, vredno spoštovanja. Odmika se od poplitvene pop-struje, ki vse bolj prodira tudi v cerkveno glasbeno sfero, in prinaša vir zadovoljstva iskalcem lepega, ki jih ne prepričajo puste melodije in siromašne harmonije, pač pa si dovolijo "odriniti na globoko". Ob usvajanju in izvajanju zahtevnejše glasbene literature napredujejo tudi pevci, zato so tovrstni glasbeni dogodki dobrodošla obogatitev zborovskega ustvarjanja.
MGO

 

Oglejte si tudi