Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Kulturni potep po Celju

V okviru praznovanja 70-letnice kulturnega društva DPD Svoboda Kidričevo smo se v soboto, 15. septembra 2018, člani z avtobusom podali na kulturni potep po Celju.

V Stari grofiji Pokrajinskega muzeja Celje smo si najprej vodeno ogledali veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, ki je posvečena izjemni svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji. Stalna razstava govori o Almi M. Karlin (1889–1950, Celje), ki je med letoma 1919 in 1927 sama prepotovala svet.

V prvem nadstropju grofije smo si ogledali tudi znameniti Celjski strop, ki predstavlja osrednjo znamenitost muzeja. Strop v velikosti 14,45 x 9,87 m je poslikan s tempera barvami na platno, razdeljen je na 11 polj, osrednje pa predstavlja primer iluzionističnega slikarstva iz prehoda renesanse v zgodnji barok.

V Knežjem dvoru smo si vodeno ogledali Celeio – mesto pod mestom, kjer smo se po stopnicah med starimi zidovi spustili ne samo v podzemlje, ampak tudi za 2000 let v preteklost. Med drugim smo videli ostanke rimske ceste, obzidje z zahodnimi mestnimi vrati, temelje mestnih vil rimske Celeie, rimske freske in kipe na mestu samem.

Seveda ni manjkal sprehod po mestnem nabrežju ob reki Savinji in kavica na mestni plaži.

Sledil je vzpon na Celjski grad, ki je nekdanji grad in sedež grofov Celjskih. Poleg stalnih zbirk na starem gradu smo si ogledali tudi razstavo Teater groze, ki prikazuje replike mučilnih, sramotilnih in usmrtilnih naprav, ki so jih z namenom kaznovanja uporabljali od 16. do 18. stoletja. Stari grad Celje je ob sobotah tudi prizorišče tradicionalne srednjeveške prireditve, tako smo si lahko ogledali mečevanja vitezov, srednjeveške ustvarjalne delavnice ter degustirali srednjeveško hrano in pijačo.

Obisk knežjega mesta smo zaključili prav grofovsko z bogato pojedino, prijateljskim druženjem in se kulturno bogati vrnili domov.

Zapis in fotografije:

Aleksandra Vidovič

Oglejte si tudi