Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

KO RK Cirkovce – razmišljanje ob skupščini

Zadnja leta se naše delo usmerja bolj na pomoč ljudem v stiski zaradi pomanjkanja osnovnih materialnih dobrin, osamljenosti, starosti, bolezni pa tudi zaradi stisk. Ugotavljamo, da se ne samo v mestih in strnjenih naseljih, ampak tudi v vaseh povečuje število tistih, ki so osamljeni, se zapirajo v svoj dom, se nekako sprijaznijo z mislijo, da niso nikomur potrebni, so brez želja, potreb in veselja do življenja. Razlogi so različni.
Na nivoju občine Kidričevo je kar nekaj možnosti za različna druženja.

Imamo Ustanovo v objemu Kidričevega, Dnevni center druženja, Družinski center, veliko društev in organizacij, a ljudje, ki bi vključitev najbolj potrebovali, ostajajo doma. VSI bi morali narediti več, da bi se le-ti počutili sprejete, da bi dobili občutek, da je nekomu mar zanje. Bolj bi se morali potruditi za medsebojne odnose.

Če starostniku priskrbiš toplo bivališče, prehrano in ga samo priložnostno obiščeš, je premalo. VSAK bi se moral postaviti v vlogo človeka, ki mu je življenje omejeno na sobo, hrano, TV.

Pred časom sem po mnogih letih obiskala starejši zakonski par (njuni otroci ju redno vsak dan obiskujejo in skrbijo zanju). Bila sta me zelo vesela. Gospa mi je pokazala uokvirjeno risbico neke deklice iz krožka RK, staro več kot 10 let, ki ji jo je skupaj s šopkom prinesla za dan žena. Spomnila me je veselja otrok in starejših, ki smo jih več let redno obiskovali ob praznikih in jih razveseljevali s svojimi izdelki: pletenimi rokavicami, nogavičkami, šali, rutami; pekli smo štručke, krofe, parkeljne, nabirali rožice, risali risbice in zaželeli lep dan.

ŽELIM SI, da bi krožek Rdečega križa ponovno zaživel. Hvala učiteljem, ki se zelo trudijo na področju medgeneracijskega druženja. Vendar je nekaj tistih, ki se tega ne morejo udeležiti ali se ne opogumijo za obisk. Postajajo vedno bolj vdani v usodo, se zapirajo vase in postajajo izključeni. Na tem področju moramo še veliko narediti.

V KO RK Cirkovce smo pri delovanju zaradi osebnih pa tudi družbenih razmer osredotočeni na najnujnejša ukrepanja. Tako smo v preteklem letu štirikrat delili hrano, dvakrat organizirali odvzem krvi za laboratorijske preiskave, cepljenje proti gripi in pnevmokokni pljučnici, preventivne vaje za osteoporozo in urinsko inkontinenco, ponujali hrano in prehranske izdelke ob Drobtinici in zbrali sredstva za šolska kosila in šolo v naravi, nabavili defibrilator za PGD Mihovce-Dragonja vas. Imamo vse, kar potrebujemo za izjemno strokovno izobraževanje na področju PP. Že pred časom smo nabavili opremo, sedaj pa smo za sodelovanje pridobili 3 strokovno visoko izobražene sodelavce, ki nam že pomagajo pri širjenju znanja iz PP.

Bolnišnici Ptuj smo podarili negovalno posteljo za paliativno sobo, enako posteljo imamo na sedežu in jo bomo posojali.

Pod okriljem Ustanove v objemu Kidričevo in prostovoljnih gasilskih društev občine smo za ranljivo skupino izvedli zdravstvenopreventivno druženje v termah Mali Moravci. Redno sodelujemo pri vseh njihovih aktivnostih.

Pomagali smo pri izvedbi druženja starejših krajanov na pogostitvi v decembru na povabilo g. župana. Obiskali smo naše vaščane v domovih upokojencev in na domovih ob jubilejnih praznikih, za božično-novoletne praznike pa vse bolne in težje pokretne krajane. Še vedno se spomnimo vseh, ki so starejši od 75 let, in jim pošljemo voščilnico. Sodelujemo z vsemi društvi in ustanovami v naši občini.

Radi bi bili bližje ljudem – da bi bolj pomagali – zato potrebujemo srčne ljudi, take, ki opazijo stisko posameznikov, ki ne obsojajo, ne gojijo zamer, se razdajajo, znajo prisluhniti sočloveku in njegovim težavam ter o tem razpravljajo, se dogovarjajo in iščejo rešitve ne le na srečanjih na nivoju organizacije. Sedanji člani odbora smo v večini kar v letih, smo pa še vedno pripravljeni pomagati. Veseli pa bi bili vsake nove zamisli, novih humanitarcev, ki bi zagotovo obogatili delo. ISKRENO VABLJENI K SODELOVANJU.

Najbolj pa smo ponosni na delo Komisije za krvodajalstvo, zato imamo letos izjemoma skupščino, saj smo v preteklem letu razen porasta novih krvodajalcev postali organizacija dodatnih 4 vitezov krvodajalstva. Skupaj jih imamo že 11. Vitez postane krvodajalec, ki ima 100 odvzemov krvi. Vsako leto se nam pridruži okoli 10 mladih krvodajalk in krvodajalcev. HVALA.
ISKRENA HVALA VSEM posameznikom, ustanovam, javnim zavodom, občini, organizacijam, privatnikom, društvom, da smo lahko malo pomagali in omilili stisko naših občanov.

Pavla Veler,
predsednica KORK Cirkovce

Oglejte si tudi