Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

PRIJATELJSTVO

MOJ SUPER PRIJATELJ

Prijatelji so ena izmed osnovnih človeških »potreb«. In kaj je pri prijateljih najpomembnejše? To, da jim lahko povsem zaupamo in se na njih lahko zanesemo v še tako veliki stiski.

Vsi vemo, da lahko imamo ljudje enega ali več prijateljev, ampak kdo izmed njih je lahko super prijatelj? Vzemimo na primer mojega super prijatelja. Zame mora biti ta oseba prijazna, zaupljiva in mora imeti smisel za humor. Pomaga mi pri odločitvah, me posluša in me tudi kdaj pa kdaj potolaži, kadar mi kaj ne gre. Ne zanima me, ali je lep, pameten, kajti te stvari so zame samoumevne. Torej, kakšen mora biti super prijatelj? Super prijatelj mora biti oseba, katerega koli spola, ki mu povsem zaupaš. Torej, kadar ne veš, ali je tvoj prijatelj lahko super prijatelj, se vedno vprašaj: »Ali mu lahko zaupam svoje osebne skrivnosti«? Če mu lahko, je prva točka že obkljukana. Ob njem se moraš počutiti »lagodno«, torej mora biti vsaj približno enak tebi in se ga ne sramuješ. Rad se vključuje v razne dejavnosti, ki so všeč tudi tebi in tako naprej. Moje osebno mnenje pa je, da je najpomembnejša točka, kakšen mora biti tvoj super prijatelj, ta, da ti zna pomagati in te rešiti iz najtemnejših trenutkov tvojega življenja. Mora stati ob tebi tudi takrat, kadar si obupal že sam nad seboj. Pomagati ti mora nazaj na pravo pot. To so, po mojem osebnem mnenju, najpomembnejše karakterne značilnosti super prijatelja. Tukaj pa se pojavlja še eno vprašanje. Kakšen pa ne sme biti ta super prijatelj? Nikakor te ne sme žaliti, ti želeti samo slabo ali te zanemarjati. Kot oseba hkrati ne sme biti nevoščljiva ali pa nesramna. Torej, je kar nekaj »zadev«, ki jih moramo preveriti pri svojem super prijatelju, mar ne?

Zato vam govorim, da je človek srečen le, če ve, da se lahko na koga zanese in ga nekdo pri svojih odločitvah podpira in predvsem tolaži v najhujših trenutkih.

TINA AUBELJ, 9. A

 

MOJ SUPER PRIJATELJ

Ob poti v življenju mi stoji veliko prijateljev, ki imajo pozitivne kot tudi negativne lastnosti. Zelo sem vesela, če imam slab dan, da me kdo potolaži ali vpraša, kako sem. Mi daje nasvete in tudi kritike. Vendar bi rada imela prijatelja, s katerim bi si delila vse skupne trenutke in skrivnosti. Vsak dan bi skupaj pila vročo čokolado in se ob osvežitvi zatopila v globok klepet. Moj super prijatelj je danes namišljen. Ime mu je Val. Ima super lastnosti in neverjetne sposobnosti. Val je zelo pozitivna oseba z veliko dobre volje. Lahko mu zaupam vse, kar mi leži na duši. Vsak dan sestankujeva in si poveva, kakšen je bil dan. Prijatelj me večkrat potolaži in nikoli ne razočara. Dajeva si nasvete, ki nama v življenju večkrat pridejo prav.

 Nekega dne sem v šoli deležna velikega prepira, ki se kasneje razvije v boleč pretep. S sošolko se stepeva zaradi zmerjanja mojih najbližjih prijateljev. Velikokrat mi je pred nos metala grde besede. Nekaj časa sem svojo jezo zadrževala v sebi, dokler se v meni ni nabralo dovolj moči, da jo udarim in ji enkrat za vselej dam lekcijo. A nisem pričakovala, da se bo en sam udarec spremenil v veliko katastrofo, katero prekine učiteljica. Dobim kazen in po pouku moram ostati v razredu. Ko že čakam, da se bom lahko zagovarjala, do mene pride Val in me močno objame. Zjočem se mu na rami in mu povem vse podrobnosti. Val me tolaži in mi stoji ob strani, kar mi je še posebej všeč. Njegov karakter me res razneži in ob njem pozabim na vse skrbi in težave. Včasih res ne vem, kako se mu naj oddolžim, ker me zmeraj rešuje iz težav. Ko pridem v učilnico in se posedem v kazensko klop, obsedim kot okamenela.  Slišim samo Vala, kako me zagovarja, in sošolko, ki zahteva strožjo kazen. Čas mineva. Po uri in pol se zavem, kje sem. Učiteljica stoji pred mano in vidim, kako kroti svojo jezo. Izroči mi pismo, na katerem piše: » V ponedeljek se začne tvoje popoldansko čiščenje šole. Bolj pridno boš delala, boljše bo.« Tiho vstanem in zapustim razred. Ob meni hodi Val. Ko prideva do konca hodnika, se posloviva in greva domov.  Med vikendom se večkrat vidiva in slišiva. Še zavem se ne, da je nedelja in že je tukaj ponedeljek. Začne se popoldansko čiščenje. Čistim mize, drgnem žvečilne gumije in brišem prah. Vsak čas pogledam proti vratom, če bi slučajno prišel Val, a njega ni. Še bolj žalostna nadaljujem z opravljanjem kazni. Čistim, drgnem, brišem, čistim, drgnem, brišem, a Vala ni. Postanem zelo utrujena in zaspim. Ni minilo deset minut in že slišim znani glas, kako me prebuja. Glas je seveda Valov. Ozrem se in ga jezno pogledam. Pove mi, da ni mogel priti prej, saj se je z učiteljico dogovarjal o moji kazni. Kazni seveda ni mogel skrajšati ali omiliti, vendar prosil je, da mi lahko pomaga. Učiteljica je v dogovor privolila in zdaj je tukaj. Vesel, pozitiven, sproščujoč in vedno prijazen Val. Te besede so me res navdušile; kljub temu da še vedno imam kazen, je zraven mene najboljši prijatelj na svetu. Kljub netočnosti ga imam zelo rada.

 Šele zdaj se zavem, da te pravi prijatelj nikoli ne razočara, izda tvoje največje skrivnosti in ne pusti, da bi živela v neprijaznem svetu. Vredno si je zapomniti, da nikoli ne uniči močne vezi, ki se imenuje prijateljstvo.

NIA KRAJNC, 9. B

MOJA  SUPER PRIJATELJICA

Moja  najboljša prijateljica je oseba, ki jo imam na svetu najraje. Zato vam bom danes predstavila in opisala dekle brez strahov in z velikim srcem.

To je Emily, stara je 13 in živi v Panami. To je država daleč od tod. Nahaja se na celini, imenovani Južna Amerika. Živi s starejšim bratom in staršema, zato je velikokrat potrpežljiva pri deljenju sobe z družinskimi člani. Včasih, saj imajo zelo veliko bližnjih sorodnikov, zelo rada pomaga teti, ki jo neizmerno obožuje in z njo preživi veliko časa ob pijači, igri in drugih zelo zanimivih in zabavnih dogodivščinah, katerim se velikokrat pridruži tudi njena babica. Neizmerno ima rada svoje prijatelje, ki jih sicer ni veliko, a kljub temu čas preživlja tudi ob igranju iger na spletu, branju knjig in revij, v katerih navdušeno spremlja znane osebe in druge zanimive teme. Je dekle z veliko energije, zato vse te dejavnosti niso dovolj za ves dan. Rada preživljam čas z njo, večino časa samo z video klici in preko sporočil. Hrana je nekaj, kar naju druži, in o njej zna veliko povedati, ker pa ima Emily sladkorno bolezen, mora velikokrat popaziti na svoje zdravje in telo. Obožuje sladkarije in sadje, čeprav bi lahko to ponovila še velikokrat; s tem res mislim, da je to nekaj, kar velikokrat upošteva kot ne le majhen, ampak ogromen del nje in mogoče tudi del njenega značaja. Je resno dekle z veliko čustvi, ki pa jih zelo malokrat pokaže, saj jih skriva v sebi, da njeni prijatelji in njen fant ne bi ugotovili, kako šibka je lahko včasih. Spoznali sva se na internetu in čeprav je od takrat minilo samo pet mesecev, vem o njej že toliko, da bi lahko o njej napisala pravo dolgo biografijo. Najina prva vez, ki naju je kmalu obsedla in ob kateri je tudi sama hitro spoznala, da bova zares dobri prijateljici, je skupina iz Južne Koreje, ki poje in pleše, danes pa osvaja najvišje ameriške nagrade, skupina BTS. Emily je sočutna in z mano velikokrat premišljuje o dogodkih, ki se bodo zgodili v mesecu decembru. Zanjo bi lahko rekla, da je skoraj prava poliglotka, saj je njen materni jezik španščina, ob tem pa obvlada še angleščino, korejščino, nekaj japonščine in pa slovenščine, ki jo zelo zanima in za njene besede povpraša vsakič, kadar povem kaj v slovenščini. Najbolj na svetu jo veseli umetnost in ob pogledu na njene slike sem na začetku pomislila, da je to le šala, s katero me je želela bujno nasmejati, vendar sem v trenutku onemela, ko se je na zaslonu prikazala ena od njenih umetnin. Seveda pa zna biti Emily malce prepirljiva in lena. Šola se doma, saj s starši veliko potujejo in ob tem Emily ni prav nič navdušena. Je srečna, kjer živi in rada pomaga, zaupljiva oseba in neizmerno velik vzgled.

Rada jo imam in menim, da na svetu ni veliko takšnih otrok, zato me je pred nekaj dnevi presenetila z novico o izletu in obisku Slovenije v božično okrašen decembru, saj je oseba, ki s cilji nikoli ne odneha, in optimistično, s svojo energijo napolnjuje prijatelje in stoji ob strani tistim, ki jo potrebujejo.

SANJA KRAJNC, 9. A

Oglejte si tudi