Logo MojaObčina.si

Kidričevo

Deli
Avtor: Cvetka Bračun,

Šterntalski križev pot

Mrzli Šterntalski križev pot

Na Slovenskem je Kidričevo vedno bolj prepoznavno tudi po Šterntalskem križevem potu, ki ga župnija Svete družine v Kidričevem pripravlja na vsako tiho nedeljo  -  nedeljo pred cvetno nedeljo.  Letos je slovesnost vodil msgr Franci Trstenjak, glavni urednik Radia Ognjišče.

Šrerntalski križev pot je v narečju sestavil p. Janez Šamperlj, doma iz Spuhlje, iz pričevanj ujetnikov, ki so preživeli šterntalsko taborišče.

Ker je besedilo precej kruto, ga oplemenitijo mladinci, letos pripravniki na sveto birmo, s kratko predstavo posamezne postaje. Mladi, oblečeni v rimske vojake in jokajoče žene v oblekah iz teh starih časov, so spremljali Kristusa in ga pribili – privezali -  na križ. Letos je Kristusa izredno doživeto zaigral Rok Kundih.  

Kljub izrazito mrzlemu vremenu se je križevega pota udeležilo veliko ljudi. Po končanem obredu je Župnijski svet pogostil vse navzoče z obloženimi kruhki, toplim čajem in kuhanim vinom, vse nastopajoče pa z mini-picami ter brezalkoholnimi pijačami.

Naš kraj bo vedno bolj vabil turiste, ki bodo želeli več slišati o tej preteklosti in si morda ogledati tudi zamolčana grobišča. V to kruto zgodovino povojnega časa današnji Kidričani nismo vpleteni,  z njo nimamo povezave. Ali smo pripravljeni na promocijo našega kraja tudi s tem, da za pokojne molimo, jim ne glede na politično prepričanje, zaželimo mir in večni pokoj? Vse turiste pa prijazno sprejmemo. AP 

Oglejte si tudi