Logo MojaObčina.si

Kobarid

Deli
Kultura
Avtor: Nataša Hvala Ivančič,

Čudež pri Kobaridu, muzejski filmski večer s predpremiero dokumentarnega filma TV Slovenija

KOBARIŠKI MUZEJ, OBČINA KOBARID IN RTV SLOVENIJA VABIJO, v petek, 20. oktobra  2017  ob  19. uri na  poseben muzejski  filmski  večer s predpremiero dokumentarnega filma  TV Slovenija Čudež pri Kobaridu                                                                                                        
režija: Valentin Pečenko

Vstop prost!

Po projekciji bo sledil pogovor z ustvarjalci filma in nastopajočimi pripovedovalci in strokovnjaki.

 

Spodaj prilagamo besedilo za medije:

ČUDEŽ PRI KOBARIDU, dokumentarni film TV Slovenija

Režiser in scenarist Valentin Pečenko se v pripovedi osredotoča na znamenito 12. soško ofenzivo, imenovano tudi Preboj oziroma Čudež pri Kobaridu, ki se je začela 24. oktobra 1917 s prebojem skupne 14. nemško-avstro-ogrske armade pri Tolminu in Bovcu ter se meseca novembra končala s katastrofalnim porazom in umikom italijanske vojske vse do reke Piave. Domači in tuji zgodovinarji ter preučevalci zgodovine v filmu presojajo enega največjih vojaških gorskih spopadov vseh časov s stoletne distance, odstirajo mite in ozadja ter razkrivajo manj znane podrobnosti takratnega bojevanja ter taktiko infiltracije in zametke pozneje slovitega nemškega blitzkriega – bliskovite vojne, preizkušene tudi v Zgornjem Posočju. Številne domače in tuje institucije, organizacije  in društva še danes  po 100 letih z različnimi dogodki in slovesnostmi obeležujejo spomin na Preboj oz. Čudež pri Kobaridu, kot ga je v svoji knjigi poimenoval avstrijski general Alfred Krauss.

Pri nastanku filma so poleg Kobariškega muzeja, Tolminskega muzeja,  Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Filmarchiva Austria, Furlanske kinoteke (Cineteca del Friuli), Istituta Luce  ter domačih in tujih zbiralcev sodelovale tudi številne druge  slovenske, italijanske, avstrijske, nemške in druge ustanove, občine, združenja in društva. 

Film so sooblikovali snemalci Pavel Jurca, Andrej Heferle in Mišo Čadež, montažerka Snežana Tadić, avtor in izvajalec glasbe Jani Golob, mojster zvokovne obdelave Marjan  Drobnič, oblikovalec grafične podobe Matjaž Celič in drugi. Producent in organizator je bil Vojko Fakin.

 

 

 

Oglejte si tudi