Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Kobarid je gostil državno preverjanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa

Minuli konec tedna smo v Kobaridu gostili državno preverjanje ekip prve pomoči Cibvilne zaščite in Rdečega križa. Organizatorji so Kobarid izbrali na pobudo župana Občine Kobarid Roberta Kavčiča, saj letos oktobra mineva sto let od bitke pri Kobaridu imenovane “Čudež pri Kobaridu” in konca ene najbolj krvavih front prve svetovne vojne – soške fronte. Za ranjene vojake je hitra pomoč bolničarjev pogosto predstavljala tehtnico med življenjem in smrtjo. Spopadi so zahtevali številne žrtve, prihajali so novi in novi ranjenci. Enaka nevarnost, da jih lahko usodno zadene nasprotnikova krogla, pa je grozila tudi bolničarjem.

Ob večji naravni ali drugi nesreči je potrebno ljudem v najkrajšem možnem času pomagati in z ustreznimi ukrepi preprečiti oziroma zmanjšati število žrtev in druge negativne posledice nesreče. Iskanje žrtev, prva in nujna medicinska pomoč, evakuacija, zaščita pred neugodnimi vremenskimi vplivi in začasna nastanitev zahtevajo ustrezno usposobljenost, predvsem pa učinkovito sodelovanje vseh, ki v takšnih okoliščinah priskočijo na pomoč, zato Uprava RS za zaščito in reševanje skupaj z Rdečim križem Slovenije vsako leto organizira državno preverjanje usposobljenosti ekip Prve pomoči RKS in CZ.

Letos je v Kobaridu sodelovalo trinajst najboljših ekip z regijskih preverjanj. Na sedmih deloviščih so se ekipe uspešno soočalo s posledicami potresa in poškodbami, ki so jih utrpeli prebivalci. Vse ekipe so odlično opravile nalogo, najboljša pa je bila ekipa RKS - OZ Zagorje ob Savi II, sledila je ekipa Koper - Flajšter in Novo mesto.

Državno preverjanje ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa se je zaključilo s slovesno razglasitvijo rezultatov. Pred razglasitvijo je Brigita Jazbar, predsednica Strokovnega centra prve pomoči RKS  vsem sodelujočim ekipam povedala, da si na osnovi strokovne ocene lahko prav vsi zaploskajo, ker so dosegli zastavljene učne cilje. Dr. Dušan Keber, predsednik RKS je čestital vsem sodelujočim, ki jih vidi kot bodoče učitelje prve pomoči v Sloveniji. 

Čestitkam se je pridružil tudi župan Občine Kobarid Robert Kavčič, ki ni skrival navdušenja nad znanjem ekip, organizacijo preverjanja in sodelovanjem občine tako z Rdečim križem Slovenije kot Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Najboljšim trem ekipam je osebno čestital in v družbi predsednika RKS dr. Dušana Kebra in državnega sekretarja mag. Miloša Bizjaka podelil nagrade. 

Mag. Miloš Bizjak
je v svojem govoru poudaril, da so tradicionalna državna preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa dragocena priložnost, da z zdravo tekmovalnostjo ekipe prve pomoči povečujejo svojo učinkovitost. 

Organizatorji, Rdeči križ Slovenije, Uprava RS za zaščito in reševanje in Občina Kobarid, so z izvedbo državnega preverjanja v Kobaridu izjemno zadovoljni in se zahvaljujejo vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli, da je državno preverjanje uspelo in, da so ekipe Kobarid zapustile polne lepih vtisov.

Na spodnji povezavi vabljeni k ogledu foto utrinkov. 




 

Oglejte si tudi