Logo MojaObčina.si

Kobarid

Deli
Avtor: Nataša Hvala Ivančič,

Odprtje laboratorija v Trenti

V petek, 20. oktobra 2017, so v Informacijsko izobraževalnem središču TNP odprli manjši laboratorij, ki je velika pridobitev za nadgradnjo izobraževalnega poslanstva trentarskega središča TNP. Kot so povedali vsi govorniki, naj bi kmalu prerastel v pravo naravoslovno laboratorijsko postajo

Odprtja so se med drugimi udeležili tudi otroci, udeleženci tabora v Domu Triglavska roža, kar je dogodku dodalo še poseben pridih pomembnosti te pridobitve. Odprtja laboratorija se je v imenu Občine Kobarid udeležil podžupan Marko Miklavič. 

Zbrane je pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž in vodja Informacijsko izobraževalnega središča TNP Marko Pretner, ki ni skrival zadovoljstva nad vse večjo izobraževalno ponudbo v Trenti.

V.d. direktorja TNP mag. Janez Ratej je povedal, da je ponosen in vesel, da se v osrčju TNP dogajajo tako pomembne zadeve. Predsednik Zveze za tehnično kulturo prof. dr. Stanislav Pejovnik, ki so ga naslovili tudi z »glavnim krivcem« za uspešno izveden projekt postavitve laboratorija, je predstavil odločitev za postavitev: »Navdušila me je zamisel, ki je nastala skupaj z Jožefom Školčem, da bi postavili v Trenti en majhen laboratorij, v katerem bi otroci lahko nekatere osnovne stvari izmerili, da bi lahko določali in potrjevali svojstvo tistega, kar so nabrali v naravi. Da lahko na primer izmerijo, kako čista je voda, ki so jo nekje v reki odvzeli kot vzorec. Ideja je bila relativno preprosta izvedljiva, saj se je stara Fakulteta za kemijo v Ljubljani selila v nove prostore, z Markom pa smo potem od tistega, kar je ostalo v stari šoli, izbrali najboljše aparature injih preselili v Trento. Tako je nastal tu ta mali laboratorij, ki je več kot samo kemijski laboratorij in naj bi sčasoma postal neka prava laboratorijska naravoslovna postaja. Skrbnik laboratorija je vaš sokrajan prof. dr. Miran Gabršček, ki dela na Kemijskem institutu v Ljubljani in on je zadolžen za to, da bo skupaj z vodstvom TNP skrbel za rast laboratorija in da bo izpolnjeval vse potrebne pogoje.«

 

Po uvodnem delu so se obiskovalci odprtja preselili v sam laboratorij, kjer sta prof. dr. Stanislav Pejovnik in v.d. direktorja TNP mag. Janez Ratej slovesno prerezala trak in laboratorij tudi uradno predala svojemu namenu.

Vir: www.bovec.si
Foto: Milan Štulc 

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!