Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Pametne vasi v Posočju - nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

V ponedeljek, 12. februarja 2018, ob 18. uri, bo v Muzeju Mlekarne Planika potekalo regionalno omizje Pametne vasi v Posočju - nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.
Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin? 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Prav tako bo evropski poslanec Franc Bogovič 13. aprila 2018 na Bledu na konferenci na temo pametnih vasi gostil evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, komisarja za kmetijstvo Phila Hogana in komisarko za digitalno družbo Marijo Gabriel ter ostale vidne strokovnjake in odločevalce s področja digitalnih tehnologij in razvoja podeželja.

V Kobaridu bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju.

Omizja se bo udeležil in prisotne nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič, poleg evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) pa bodo dobre in obstoječe primere »pametnih« rešitev za pametne vasi predstavljali:

Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarna Planika
Barbara Pušnar in Leon Blažič, Šolski center Nova Gorica: »Pametno odvajanje meteornih vod«
Vitomir Bric, rešitev za upravljanje z mlečno čredo SenseTime
Janko Humar, Turizem Dolina Soče
Marko Miklavič, podžupan Občine Kobarid in pobudnik uporabe alternativnih virov energije
mag. Janez Rakar, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park: »Elektrifikacija planin pod Krnom«

K razpravi boste vabljeni vsi sodelujoči.
Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širši javnost. 
Prijava na dogodek: http://bit.ly/2ElEGyY


Oglejte si tudi