Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

AVTOBUS – ZA ZDRAVO OKOLJE IN RAZMIŠLJANJE

19. januarja 2018, v petek sem se peljala domov z avtobusom, ob 19.10 iz Ljubljane. Ta dan je bilo precej mrzlo in sem bila vesela, da je bil avtobus na postaji v Ljubljani že pol ure pred odhodom in prijazni šofer je naju s še eno potnico s kovčkom, starejšo gospo, spustil na avtobus, pokasiral in šel ven, ker je imel še čas, avtobus pa je zaklenil. Tako sva sedeli v avtobusu, bili sva na toplem, ona pa je ves čas štela denar - kovance. Nisem vedela, zakaj tako šteje, potem pa se je oglasila in rekla, da je ugotovila, da ima dovolj denarja za taksi in da bi šla ven. Pa seveda ni mogla, ker je bil avtobus zaprt, šoferja pa nikjer. Skrbelo jo je, da bo zamudila letalo. Vprašala sem, kdaj ima letalo, rekla je, da ob 21.00, »gate« se zapre ob 20.30. Povedala je, da se je že prijavila in da ima le ročno prtljago. Naročila pa je tudi invalidski voziček za prevoz, da jo bodo prišli iskat. Potovala je v London, sicer je prišla iz Zagreba. Povedala sem ji, da bo prišla z avtobusom pravočasno, še posebej, ker je že prijavljena in nima prtljage, letališče pa je majhno. Malo se je pomirila, a ko je prišel šofer, je spet začela, da bi morda le vzela taksi. Tudi on ji je rekel, da bo prišla pravočasno, da bo avtobus na Brniku že ob 19.50 in da nima smisla plačevati 35€ za taksi….Rekla je, da ji je taksist rekel, da računa 27€ in da ravno toliko ima, da je sedaj preštela. Šofer je rekel, da je vseeno veliko. Potem se je spet umirila in smo se peljali skupaj.

1. februarja 2018 pa sem se ponovno peljala domov z avtobusom, tokrat ob 17.10. Bil je isti šofer. Na desnem prednjem sedežu, na istem kot takrat tista gospa, je tokrat sedela gospa kakih 60 let, ki se je najprej na glas pogovarjala po telefonu s svojo mamo, za katero je potem povedala, da je stara 90 let, da ima precej zdravstvenih težav. Potem je nenadoma vprašala šoferja: "Kako pa je bilo s tisto gospo, ki se je peljala na letališče, a je ujela letalo?" Šofer je rekel: "Ja, seveda ga je ujela". Bila sem presenečena, da sem izvedela to podrobnost, saj sem se v tem času peljala le v teh dveh dneh z avtobusom, obenem pa ob različnih urah, in sem prišla tako do informacije, ne da bi sploh kaj spraševala.

Nato sta nadaljevala pogovor o drugih rečeh in je šofer rekel, da če bi še enkrat živel, bi bil duhovnik. Gospa ga je vprašala, zakaj tako misli. Povedal je, da zato, ker dobijo veliko denarja, za pogrebe, poroke,…..Gospa pa je rekla: "To ni za župnika, to je za župnijo". Potem je rekel, s kakšnimi razkošnimi avti se vozijo. Pa je spet rekla, da je avto pisan na župnijo, da ni duhovnikov, on ga le uporablja. Ker je še kar našteval, kako duhovniki zlahka pridejo do denarja, je gospa rekla: "Ko je bila moja hči še mala, mi je rekla, da naj bom jaz trgovka. Pa sem jo vprašala, zakaj. Pa je rekla, da zato, ker dobijo trgovke toliko denarja, ker jim vsi plačujejo….. " Tiho sem poslušala ta pogovor in si ob tem mislila, ko je bila potem tišina, da se je morda spomnil tudi na sebe, ker tudi on pobira denar, tudi jaz sem mu plačala…… J

dr. Marta Ciraj

 

Oglejte si tudi