Logo MojaObčina.si

Komenda

Deli
Avtor: Štefan Petkovšek,

Nabiranje, sušenje in skladiščenje zelišč

ZLATA JE VREDNO ZDRAVILO, KI ZDRAVJE OHRANJA IN NE TISTO, KI BOLEZEN IZGANJA.
Ustanova Petra Pavla Glavarja je 27. februarja izvedla drugo v letošnji seriji predavanj v okviru programa Znanje za zdravje. Tokrat sta Vikica in Milan Kalan za 40 obiskovalcev spregovorila o pravilnem nabiranju, sušenju in skladiščenju zelišč.

Med drugim sta povedala: 
- zelišča se nabirajo v papirnato vrečko ali še bolje v košaro,
- največ zdravilnih učinkovin najdemo pri ročno pridelanih zeliščih. Pri industrijski pridelavi se rastlinam dodaja rastne in cvetne hormone.
- zelišča sušimo do 35 °C, saj pri večji temperaturi eterična olja izparijo,
- sušimo v temnem, suhem, prepišnem prostoru. Pri tem pazimo, da se ponoči na rastlinah ne nabera rosa ali kondenz.
- Zelišča shranjujemo v papirnih vrečkah ali v leseni embalaži. Nikakor v steklenih posodah.
- Kakor poznamo škodljive kombinacije med hrano, pijačo in zdravili, so tudi škodljive kombinacije med zelišči in zdravili. Npr. antidepresive se je uživa ob grenivki.
- Čaj se kuha v emajlirani posodi. Spije se ga v 20 minutah po vretju.

Zeliščne čajne mešanice, vazeline, mazila in tinkture je mogoče naročiti neposredno pri
Zeliščni kmetiji Kalan
03/ 5795 011 ali 041 311 884,
e-pošta: zelisca@siol.net.

Z veseljem Vam bodo svetovali.

Oglejte si tudi