Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

26 let od izida prve številke Aplence

 

V sredo, 10. januarja, 2018, na god sv. Gregorja iz Nise, je minilo natanko 26 let, odkar je izšla na eni strani prva številka Aplence (10. januarja 1992) kot glasilo KO SKD za področje farne skupnosti Komenda.

Ustanovitelja glasila sta bila dr. Marko Žerovnik, ki je listu tudi dal ime po nekdanjem komendskem zaselku Aplenca, kjer je danes tudi sedež komendske občine, in Baldomir Kremžar, ki je list urejal in skrbel za tisk.

Najprej je bilo natisnjenih le nekaj deset listov Aplence. V drugem letu se je naklada povečala na že 600 izvodov, s številko 5 pa na 1000; izvode Aplence so delili pred komendsko župnijsko cerkvijo in trgovinah. Medtem se je obseg Aplence povečal na štiri, nato na osem in na dvanajst strani.

V drugem letu izhajanja (letnik 2, št. 2, z datumom 30. maj 1993) je list poleg že rajnega glavnega urednika Baldomirja Kremžarja dobil odgovornega urednika Matijo Remšeta in člana uredništva Jožeta Pavliča; slednja dva sta mu še danes »zvesta« – prvi kot član uredniškega odbora in občasni dopisnik, drugi kot član uredništva (to je tudi ustanovitelj dr. Marko Žerovnik) in redni dopisnik.

Božična številka (9/10; november/december) Aplence je leta 1995 izšla kot javno nestrankarsko glasilo v barvnem ovitku.

V drugem letu obstoja občine Komenda (leta 2000) smo komendski občani dobili dvoje glasil, združenih v enem samem: Glasilo občine Komenda s samostojno uredniško politiko in samostojnim uredniškim odborom z odgovornim urednikom Andrejem Žalarjem na čelu in Aplenco, ki je nadaljevala v obstoječi uredniški sestavi, temelječi na programski zasnovi iz leta 1992.

Sedanjemu odgovornemu uredniku Aplence Andreju Žalarju, članom uredniškega odbora in uredništva ter piscem in dopisnikom vanjo čestitke ob 26. obletnici izida prve številke glasila z dobrimi željami za nadaljnje urejanje, ustvarjanje in sodelovanje pri za našo občino in njen glas v Sloveniji tako pomembnem javnem občilu.       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi