Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

SVETOVNI DAN MIRU – ZVONJENJE OZNANJA MIR

"Naj prvo zvonjenje oznanja  mir« je bilo sporočilo pobude vseevropskega zvonjenja. Zvonjenje zvonov po vsej Evropi je potekalo na mednarodni dan miru,  21. septembra 2018.

 

Veselila sem se tega dne, ko bodo veličastno zvonili zvonovi po vsej Sloveniji. In tudi so.

 

Z možem sva bila tega dne, ob uri zvonjenja, to je ob 18. – 18.15, na poti domov iz Ljubljane. Ko sva prispela v Vodice, je bila ura 18, in je pričelo zvoniti. Ker je v centru promet precej umirjen, sva zvonove slišala in sva se z odprtimi okni avtomobila pri dovoljeni hitrosti 40 km/uro vozila skozi kraj in poslušala. A ni bilo dolgo, saj so iz stranskih cest prihajala vozila in je njihov hrup preglasil zvonove. Tako se je skalila jasnina lepote zvena zvonov.  

 

Zato sva si oba želela, da bi se uspela pravočasno prebiti do Most, da bi slišala zvon iz naše moščanske lepotice, cerkve Boštjana v Mostah. Promet je bil gost, stala sva pred semaforjem v Mostah v koloni, ki se je počasi, a s hrupom premikala naprej. Med polžjo vožnjo nama je uspelo ujeti le nekaj zvokov sredi hrupa avtomobilov, ki ga ob običajnih dneh, ko ne »iščem igle  v kopici sena« ne zaznavam, tokrat pa sem se ga zavedla. Bila sem presenečena, kako neznosen je lahko hrup vozil, tudi lastnega, na katerega smo navajeni, in ga niti ne slišimo. Hvala Bogu, sva v času, ko je še zvonilo, uspela priti do Komende, kjer sva pred Sparom, kamor sva nameravala iti po nakupih, ustavila avto in poslušala zvonjenje - zadnje minute, iz farne cerkve sv. Petra. Bilo je blagozvočno in, kot da bi nekdo vedel, kako sva si ga želela slišati v miru, so podaljšali zvonjenje za kaki dve minuti...Hvala Previdnosti..... 

 

Zvonjenje je naša avtohtona melodija, nekaj slovenskega, povezano z našimi predniki. Zvoni ob številnih različnih priložnostih, zvoni pa tudi za mir. Da bi bil mir povsod, med nami, med državami, v svetu, da bi mir v naših srcih in okoli nas, mir, v katerem je mogoče ustvarjalno živeti v sozvočju z naravo in bližnjim.

  

dr. Marta Ciraj

 

 

Oglejte si tudi