Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

ČLANICE DRUŠTVA KMETIC KRIŽEVCI – VERŽEJ SO SE S PRLEŠKO KULINARIKO PREDSTAVILE NA DOLENJSKEM

Društvo kmetic Križevci – Veržej se je odzvalo povabilu Zveze kmetic Slovenije, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in se v sredo, 18. aprila udeležilo mednarodne konference o položaju kmečkih in podeželskih žensk v Sloveniji ter v nekaterih drugih državah. Namen konference je bil predstaviti in deliti znanje, izkušnje in prakso različnih domačih ter tujih pristopov k izboljšanju položaja kmečkih in podeželskih žensk ter krepitvi njihove vloge v razvoju lokalnih skupnosti. Govorke so prihajale iz Avstrije, Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Črne Gore in Slovenije.

Uvodoma je članice pozdravila predsednica Zveze kmetic Slovenije, Irena Ule. O pomenu in vlogi ženske na kmetiji sta spregovorila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan ter državna sekretarka na ministrstvu mag. Tanja Strniša.

Sonja Robnik z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je povzela vsebino raziskave o kmečkih ženskah, ki je pokazala, da je ženska na kmetiji največkrat multiopravilna in utrujena.

Križevsko veržejsko društvo se je v Dolenjskih Toplicah predstavilo z ajdovim krapcem, prleško gibanico in kvasenico.

Oglejte si tudi