Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
20°C
6°C
Oceni objavo

VRTEC V NARAVI

Najstarejši otroci iz vrtca Križevci smo se tudi letos odpravili v vrtec v naravi, v Zavod Marianum v Veržeju, kjer smo v penzionu Mavrica preživeli dva nepozabna, aktivna dneva. Včasih se odrasli ne zavedamo, da nam domače okolje daje nešteto možnosti in naravnih lepot za preživljanje prostega časa.

Prvi dan smo se zjutraj zbrali, se namestili v sobe in si izbrali posteljo, ki nas bo eno noč zazibala v sanje…Po zajtrku smo si ogledali Veržej, opazovali hiše, drevesa, spomenike znanih oseb, trgovino… Babičevega mlina na reki Muri pa nam ni uspelo videti, saj je reka zaradi dežja močno narasla in smo z nabrežine ob vasi videli le poplavljeno cesto, ki vodi do njega. V vrtnarstvu in cvetličarstvu Brunec so nam prijazno pokazali rastlinjake in  rastline, ki jih tam gojijo in prodajajo. Ustavili smo se še pri vzgojiteljici Jelki doma, potem pa nas je že zavodu Marianum čakalo okusno kosilo. Kratki počitek – igra v sobah je hitro minila in že so nas pričakovali v lončarski delavnici, kjer smo ob navodilih prijazne gospe Urše oblikovali glino na vretenih. To je bilo nepozabno doživetje. Ogledali smo si tudi zanimivo hišo - zemljanko. Zemljanka je preprosto slovansko bivališče, ki je bila vkopana v zemljo, zgornji, nadzemni del pa je bil pokrit z dvokapno strešno konstrukcijo, ki je segala do tal.  Najdišče zemljanke je znano tudi v Veržeju. Popoldne nas je pot med rodovitnimi polji peljala do Remize, kjer nam je lovec, gospod Verač, predstavil delovanje lovske družine Križevci in vzrejo fazanov. Energije za vrnitev v Veržej nam še ni zmanjkalo. Po slastni večerji in urejanju v pižame, nas je čakal še disco kletnih prostorih penziona Mavrica, z živahno glasbo in pravo disco kroglo. Za ples smo porabili še zadnje atome moči in vsi sladko zaspali.

Drugi dan po obilnem zajtrku nas je pot vodila v Banovce, na kmetijo Topolnik, kjer nas je toplo sprejela naša nekdanja sodelavka Lidija, nam predstavila življenje na kmetiji, živali, ki jih imajo in kmetijsko mehanizacijo. V Termah Banovci nas je na pravi gusarski ladji že čakal Gusar Edi, s katerim smo poiskali zaklad. Seveda smo se z njim tudi posladkali. Ob koncu našega bivanja smo se posladkali še s sladoledom, med katerim nas je presenetila nevihta.

Polni vtisov in lepih doživetij smo pričakali starše.

Hvala prijaznemu osebju Zavoda Marianum, posebej kuharicam za okusno pripravljene jedi, hvala vsem, ki smo jih obiskali in so nam pomagali pri čudovitih doživetjih, ki se jih bomo spominjali vse življenje…

Zapisala: Sonja Stolnik

Oglejte si tudi