Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C

POLETNA MUZEJSKA NOČ 2017

##VIEWS##
Letošnja Poletna muzejska noč v Mestnem muzeju Litija se bo odvila v soboto, 17. junija 2017, in bo v znamenju arheologije, vidre in Petra Jereba.

PROGRAM:
------------------

18:00 - ARHEOLOŠKA DELAVNICA ZA OTROKE
Otroci se bodo naučili izdelovati prazgodovinska orodja iz zanimivih materialov, se ob tem zabavali in izvedeli marsikaj zanimivega o prazgodovinskih ljudeh. Delavnico bo izvedla skupina STIK iz Ljubljane.

Po stopinjah Rimljanov

Na arheološki delavnici obiskovalci na interaktiven način, z več-čutnim pristopom (vonjam, tipam, opazujem in okušam čas antike) prisluhnejo zgodbam, ki jih šepetajo različni predmeti in spoznavajo vsakdanje življenje v rimskem času: rimski dom, prehrano, oblačila in nakit, različne obrti in razvedrila. V različnih veščinah se tudi preizkusijo: pisanje na voščene tablice, pletenje vrvi, ribanje jabolka na rimski meljnici, šivanje s koščeno šivanko, izdelovanje mozaika, igranje rimskih iger.

19:30 - predavanje VIDRA, NAŠA SOMEŠČANKA
Z Marjano Hönigsfeld Adamič iz inštituta za ohranjevanje naravne dediščine LUTRA se bomo pogovorili o plašni in na sploh malo poznani živali vidri in njeni vlogi v ekosistemu. Vidro so nedavno opazili tudi v reki Savi, kar je eden od pokazateljev čistejše reke, saj vidra domuje le ob čistih vodah.

21:30 - predavanje ob glasbi MUZEJSKI JEREBOV VEČER
Peter Jereb velja za najpomembnejšega litijskega skladatelja in zborovodjo. Napisal je mnogo skladb za moške, mešane in ženske zbore, poznan pa je tudi kot dolgoletni zborovodja Pevskega društva Lipa Litija. Letos mineva 150 let od njegovega rojstva zato posvečamo del letošnje Poletne muzejske noči njegovemu življenju. Za glasbene premore bo tokrat poskrbela Moška vokalna skupina Lipa, ki skupaj z Žensko vokalno skupino Lipa tvori današnje Pevsko društvo Lipa Litija, in nas razveselila z izborom Jerebovih skladb.

Poleg stalnih muzejskih zbirk si boste lahko ogledali tudi zelo aktualno in privlačno razstavo grafičnih del društva LILA ter biografsko razstavo o Petru Jerebu. Za glasbeno popestritev večera bo poleg Lipe poskrbel tudi pianist Jani Slimšek.

VSTOP JE PROST - VLJUDNO VABLJENI NA PRIJETEN VEČER V DOBRI DRUŽBI OB DOBRI GLASBI!

Oglejte si tudi