Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

LESENA PREOBRAZBA PREJ IN POZNEJE: Trend: leseni montažni objekti izboljšujejo bivanjsko vrednost hiš

V oktobru 2017 je bilo izdanih 656 gradbenih dovoljenj za novograjene in nestanovanjske stavbe, kar kaže na povišanje indeksa gradenj (SURS). Trend v Sloveniji se razvija v zmanjševanju notranjih bivalnih površin, arhitekturi brez kleti in dodajanju montažnih zunanjih objektov. Primer je pred nekaj leti zgrajeni leseni dvojček v Ljubljanski kotlini, kjer smo enostavnemu dvokapnemu volumnu hiše, dodali zunanje lesene objekte na severu. V dveh združenih simetričnih enotah, živita dve sestri z družinama.
Severni del je prvi stik: od dovoza do vhoda.

  
Cilj projektne naloge je urediti parkiranje, nadomestiti klet s prostorom za shranjevanje ter zaščititi glavni vhod. Z izgradnjo minimalističnih lesenih nadstreškov in ut, je od parkirnega prostora do vhoda zagotovljena pot po suhem. Delno zaslugo ima zato stekleni pas ob hiši, ki hkrati zagotavlja prepust svetlobe ob vhodu. Za prehajanje svetlobe in menjavo zraka so zaslužne tudi letvice v uti, ki so za ta namen izvedene pod kotom. Prednost ute so dvokrilna vrata s kovinskimi okvirji, ki nudijo širšo odprtino za shranjevanje večjih predmetov. Simetrična rešitev severnega dela, poleg funkcionalnosti skrbi tudi za optično zmanjšanje dolžine dvostanovanjskega objekta.

 

Povečajmo kakovost z uporabo domačega lesa.

 

Slovenski smrekov les je zaradi pravilne sečnje in zračnega sušenja primeren za zunanjo uporabo. Z vgradnjo 11,25 m³ lesenih nadstreškov in ut so prebivalci hiše dvojček znižali količino CO²-ja za 22,5 ton ter prispevali k okoljski kakovosti. Konstrukcija iz lepljenih nosilcev je točkovno temeljena s kovinskimi sidri, podeskana streha z dvoodstotnim naklon pa pokrita s PVC folijo in zaključena s pločevinastimi obrobami. Izbor barve v odtenku macesna je sivo hišo nadgradil s toplino. Konstrukcijska in estetska rešitev je skrito odvodnavanje in vgrajena elektrika, napeljana iz elektro omarice v uti. Najboljše pri vsem pa je, da dovozni in pokriti prostor na severni strani, prebivalci obeh hiš lahko uporabljajo tudi kot otroško igrišče ali mesto za skupne družinske piknike v poletni senci.

 

Tekst: Špela Pavlič Kos in Jože Kos

Foto: Mizarstvo Kos

Oglejte si tudi