Logo MojaObčina.si

Litija

Deli
CENTER ZA ZUNANJO UREDITEV hiša idej in povezovanj
Avtor: Center Za Zunanjo Ureditev Hiša Idej In Povezovaj,

PREOBRAZBA ZUNANJEGA PROSTORA - PREJ IN POZNEJE: Med naseljem in gozdom

Družina je kupila hišo na robu naselja, ki sama po sebi ni bila nič posebnega, je pa sezidana na čudoviti parceli, ki meji na travnik in gozd. Projekt zunanje ureditve je bil postaviti velik nadstrešek, pod katerim bo parkiran avtodom, lopo, prostor za zelenjavni vrt, ki bo varen pred srnami, ograjo, ki bo njihovemu psu dopovedala, do kod lahko gre in pa seveda oblikovati kotičke za uživanje v različnih letnih časih.

Porodila se je ideja, da več funkcij združimo v en objekt – nadstrešek, vkopan v hrib, ki bo z gozdne strani neopazen.  Zato je na njem zelenjavni vrt v visokih gredah, med njimi pa nepravilne kamnite plošče in gomoljnice – nizke, nezahtevne rastline, ki ne potrebujejo zemlje, ki rastejo na filcu in hrano dobijo iz vode. Transparentna lesena ograja na eni strani varuje pred padcem, proti naravnemu travniku pa preprečuje vstop divjadi. Lesena korita, v katerih raste zelenjava, se obdelujejo brez sklanjanja, omejujejo dostop polžem in ostalim nepovabljencem. Pod nadstrešek so parkirani trije avtomobili, lesena stena z drsnimi vrati pa ločuje odprto parkirišče od kolesarnice in vrtne lope. Na vrtni steni nadstreška, ki jo bo sčasoma prerasel bršljan, je vgrajena letna kuhinja – kamin z dimnikom, ki kuka ven med visokimi gredami. Dostop do vrta je urejen po lesenih stopnicah, vraščenih v teren.

Hiša ima glavni vhod postavljen precej nezaznavno, na dvorišče gledajo le garažna vrata.
Zato je na vogalu stavbe zdaj postavljena lesena pergola in sprememba v tlaku – iz asfalta v kamnite kocke, ki obiskovalca usmerjajo proti vhodu. Kamnito pot pred vhodom zaključuje cvetlična greda, ki označuje vhod. Na drugem vogalu se za ograjo skriva letna terasa, ki je s severovzhodno lego zaščitena pred poletnim soncem. Terasa nima strehe, ki bi zapirala pot svetlobi v dnevno sobo, tlakovana pa je z nepravilnimi kamnitimi ploščami med katerimi raste trava. Polkrožna oblika terase mehko prehaja v navzgor v teren in proti taborniškem kotičku. Osrednji element tega je kurišče, namenjeno peki kostanja ali pa druženju ob ognju, in klop iz hrastovih tramov, ki je obenem lesena stena raščenega terena, ki se dviguje nad njo.

Edini razlog za ograjo je pes, kateremu zadošča vizualna prepreka in ne potrebuje žične bariere. Z leseno ograjo pa pridobijo tudi ljudje. Ker pogleda ne ustavi zid, pano ali linija cipres, posest optično sega vsaj do gozda, če ne že v neskončnost.

Pika na i pri tej ureditvi pa je osebni angažma lastnikov, ki so sami polagali kamnite plošče in zasadili rastline. Zato projekt izžareva ljubezen in spoštovanje do družine, narave in okolice in ni zgolj projekt. Je dom.

 

Tekst: Lili Vrtovec, arhitektka

Fotografije: Center za zunanjo ureditev

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!