Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Ta veseli dan - 3. december – Prešernov rojstni dan

Knjižnica Litija je ob Prešernovem rojstnem dnevu, v nedeljo, 3. decembra 2017, povabila literarne ustvarjalce iz Litije in Šmartnega pri Litiji na dopoldansko druženje ob branju lastne poezije in proze. Povabljeni so bili tudi člani Likovnega društva LILA – njihove sekcije LILA PIŠE ter vsi ostali krajani.  Od 10. do 12. ure so v intimnem prostoru galerije izmenjavali besede, napolnjene s čustvi in lepimi mislimi, kot poklon našemu največjemu pesniku, ki je povezan z Litijo, še bolj pa  s Savo pri Litiji, kamor je s čolnom po naši reki prihajal na počitnice k svojemu stricu, župniku.

Prireditev »Pesniku v pozdrav« so s svojimi prispevki obogatili naslednji ustvarjalci: Gabrijela HAUPTMAN, Magda GROZNIK, Jelka JANTOL, Joža OCEPEK, Marija SMOLEJ, Aleksander LAVRENČIČ, Vlasta PAJIČ (Društvo LILA), Ivan SOK (napisal in uglasbil je himne za OŠ Litija, Sava in Polšnik), Goran MLAKAR in direktorica knjižnice Litija, Andreja ŠTUHEC. Med obiskovalci pa smo pozdravili tudi nekdanjega župana Občine Litija, Jožeta Dernovška, ki je v času svojega župovanja podprl širitev knjižnice Litija v sedanjih prostorih ter Pavla Smoleja, člana Društva LILA ter umetnika, ki je med drugim še posebej povezan s pesnikom Prešernom, saj je njegov pranečak.

V ustvarjalni atmosferi se je oblikovalo nekaj idej, ki bi lahko pripomogle k še  večji prepoznavnosti Litije na kulturnem zemljevidu Slovenije – spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna bi v bodoče lahko materializirali s postavitvijo kakšne spominske plošče ali kipa, kakšno novo ulico bi lahko poimenovali npr. »Prešernova cesta«. Misli so se plemenitile tudi v smer krepitve večje prepoznavnosti in zavedanja, da imamo v Litiji znameniti Plečnikov spomenik – predlagana je stalno osvetlitev ter postavitev spomenika slavnemu arhitektu mednarodnih razsežnosti v spomin.

Kulturno druženje je stkalo vezi med ustvarjalci in obiskovalci z željo, da postane tradicionalno. Takšni dogodki so med drugim tudi navdih za nove ideje in vizijo o ohranjanju in spodbujanju nadaljnjega kulturnega razcveta na vseh področjih družbenega življenja v ožjem in širšem okolju.

Gabrijela Hauptman

Oglejte si tudi