Logo MojaObčina.si

Ljubljana

Deli
Kultura
Avtor: Mednarodni Grafični Likovni Center Zeleznik,

Miklavž Komelj: Zgodovina in mit v kiparskem opusu Stojana Batiča


Predavatelj Miklavž Komelj se bo osredotočil na to, kako sta se v opusu Stojana Batiča prepletala angažirana vpletenost v družbene procese njegovega časa in prevzetost z mitološkim. Oboje se na posebno zanimiv način preplete v njegovih spomenikih, posvečenih NOB, ki so zanj pomenili poklon zgodovinskemu dogajanju, v katerem je bil tudi sam aktivno udeležen kot borec, obenem pa so bili del vizualnega definiranja neke nove mitologije. Batič se je zelo močno zavedal pomena monumentalne spomeniške plastike za ustvarjanje družbenih vezi, bil pa je tudi eden prvih v Jugoslaviji, ki so oblikovanje spomenikov NOB povezali z elementi modernistične estetike. Njegov opus je zelo globoko povezan z družbenim dogajanjem celotne druge polovice dvajsetega stoletja – celo v tistih delih, ki se zdijo na prvi pogled od tega dogajanja najbolj odmaknjeni.

 

S ciklom šestih strokovnih predavanj o Stojanu Batiču osvetljujemo različne vidike njegovega življenja in ustvarjalnega opusa.

 

Stojan Batič je s svojim umetniškim ustvarjanjem močno zaznamoval slovensko povojno kiparstvo. Deloval je tudi v Švicariji, in sicer med letoma 1954–1959. V poklon Batiču je v stavbi urejen spominski atelje, v katerem so kiparjevi predmeti zaživeli v povsem novi luči. Odprt je ne samo za ogled, ampak tudi za uporabo, in opremljen z avtorjevimi plastikami in delovnimi pripomočki iz njegove zapuščine.

Predavanje je del programa Švicarija: skupnost, umetnost in narava.

Foto: Urška Boljkovac. Arhiv MGLC.

 

 

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!