Logo MojaObčina.si

Ljubljana

Tečaji in delavnice
Avtor: Katarina Koprivnikar,

Teden vseživljenjskega učenja: Priložnost za vaš razvoj!

Prvi dan dogodkov v okviru Tedna vseživljenjskega učenja bomo namenili predvsem svetovalcem, izobraževalcem, iskalcem zaposlitve in staršem.  Organizirali bomo sledeče delavnice.

 

Razvoj veščin z uporabo MOOC-ov

Vsem je dobro znano, da so države članice Evropske unije postavljene pred mnoge ekonomske izzive. Število mladih, ki pristanejo med brezposelnimi (ang. un-employed) ali pa opravljajo (priložnostna) dela, ki niso v skladu z njihovo izobrazbo in izkušnjami (ang. under-employed), je vedno več. Na trgu je vse več mladih in starejših iskalcev zaposlitve z univerzitetnimi diplomami in formalnimi kvalifikacijami, med tem pa delodajalci vse pogosteje poročajo, da na trgu težko najdejo ustrezne kandidate – take, ki bodo imeli dobro razvite prenosljive kompetence in tudi določene poklicno specifične veščine.
Projekt DESTINY želi ponovno povezati sistem izobraževanja s trgom dela, spodbujati razvoj različnih veščin pri posameznikih, zmanjšati brezposelnost mladih in z uporabo MOOC-ov (množičnih odprtih spletnih tečajev), ki omogočajo brezplačno pridobivanje znanja, spodbuditi izobraževalne organizacije k implementaciji inovativnega pedagoškega izobraževalnega modela.
Predstavili vam bomo prve MOOC-e v slovenskem jeziku s področja poslovne komunikacije in upravljanja samega sebe.


Zavedanje odnosov – ključ do učinkovitega dela (orodje SDI) (za šole in vrtce)

Orodje SDI® (Strength Deployment Inventory) temelji na Teoriji zavedanja odnosov. Razvil ga je dr. Elias H. Porter, priznani psiholog, ki je delo začel v sodelovanju s Carlom Rogersom. Od takrat SDI uporabljajo po vsem svetu in je bil preveden v številne jezike. Z njegovo pomočjo bolje razumemo svoje vedenje, vzroke in motive za sprejemanje določenih odločitev in vpliv našega vedenja na druge. Za razliko od drugih orodij za spoznavanje osebnosti gre SDI nekoliko dlje od samega vedenja, saj skuša prepoznati motivacijo. Tako pomaga odgovoriti na vprašanje, zakaj se posamezniki vedejo tako, kot se. Dejanja druge osebe je namreč lažje sprejeti, če razumemo njene motive in namene. Na podlagi tega lahko razumemo tudi njeno vedenje. Ne nazadnje pa se s pomočjo orodja SDI naučimo uporabiti to znanje pri vzpostavljanju uspešnejših odnosov z ljudmi v vsakršnih okoliščinah, na primer s sodelavci, strankami, nadrejenimi, dobavitelji in seveda s svojo družino in prijatelji. SDI ljudem pomaga tako, da se naučijo ceniti raznolikost, jih spodbuja k učinkovitejši komunikaciji ter jih uči uspešno reševati medsebojne konflikte.

Kako pomagati mladostniku pri načrtovanju karierne poti

Na prvi pogled se zdi, da je karierna odločitev stvar posameznika, ki avtonomno in neodvisno od zunanjih okoliščin sprejme odločitev o nadaljnji karierni poti, a raziskave kažejo, da na končno karierno odločitev vplivajo številni dejavniki. Tudi vpliv staršev je dokazno pomemben dejavnik kariernih odločitev otrok in mladostnikov. Starši so prvi »vir informacij«, na katerega se otroci obrnejo po nasvet, ko začnejo raziskovati svet dela in njihov »osebni svetovalec«. A starši pogosto čutijo, da na to vlogo niso najbolje pripravljeni, prav tako nimajo potrebnih informacij. Na drugi strani šolskim svetovalcem zmanjkuje časa za aktivnosti, ki bi mladim olajšale načrtovanje kariere. Zato je ključno, da starše opremimo z informacijami, da bodo lahko prevzeli aktivno vlogo v tem procesu. Starši se v okviru interaktivnega predavanja seznanijo s faktorji načrtovanja lastne oz. otrokove kariere, najpogostejšimi težavami pri vodenju kariere, ter kako se jim izogniti. Prav tako se staršem pokažemo, katere informacije mladostniki potrebujejo, da lahko sprejmejo dobre karierne odločitve in kje lahko te informacije pridobijo.Celoten opis dogodkov: http://www.kadis.si/tvu2017/

Prijave in informacije: maja.milojkovic@kadis.si ali 01 200 81 80.

Oglejte si tudi