Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Bi flamenko 2018

Na mednarodnem bienalnem festivalu Bi flamenko se bo tradicija mešala s sodobnim, z urbanim, klasični flamenko koraki se bodo združevali s povsem modernimi plesnimi, elektronski biti bodo posegli v utečene melodije klasičnih inštrumentov, z mediteranskim temperamentom pa se bodo prepletali arabski in afriški ritmi. 

 

Osrednja gostja festivala bo trenutno največja zvezda flamenka, plesalka in koreografinja Rocío Molina, s projektom Padec iz raja. Projekt je temperamentna in z vrhunskim plesom začinjena zgodba, v kateri se mešajo tradicionalni koraki flamenka, električne kitare, rockovski bobni, petje jeznih moških ter ples občutljive in izjemne ženske.

 

Projekt Qasida, izjemna glasbena povezava med mlado seviljsko kantaoro Rosario »La Tremendito« in njenim iranskim kolegom Mohammadom Motamedijem, preučuje korenine flamenka v bogatih, raznovrstnih poetičnih pesmih in improvizacijah Motamedija, vzhajajoče zvezde perzijske klasične glasbe in sijočega utelešenja obnovljene tradicionalne glasbe.

 

Naravnost ven je naslov dueta v katerem se plesalka Sara Cano in pevec Alberto Fuentes podajata na neizčrpno potovanje po različnih plesnih tradicijah, od Azije do Južne Amerike. Projekt Bagatela odlične plesalke Ane Morales je zlitje elektronske glasbe in sodobnega flamenka, v katerem tradicionalne inštrumente zamenjajo računalniško programirane zvočne krajine.

Gostili bomo premiero projekta domače flamenko ustvarjalke. Firebird, križanec metalskega koncerta in flamenko koreografije, je prvi skupini projekt ustvarjalnega tandema plesalke in performerke Ane Predin Pandur ter glasbenika Gianija Poposkega, pevca mednarodno uspešne metal skupine Noctiferia.

Na uvodni večer festivala bo nastopil Diago Carrasco, pod njegovim vodstvom je cela generacija umetnikov flamenko pripeljala v jazz, pop in rock, ne da bi pri tem trpela tradicija. Fenomen jazz flamenka, glasbenik Alfonso Aroca, ki bo festival tudi zaključil, je flamenko popeljal v globine jazza. Tradicionalno flamenko kitaro je »preskribiral« v klavir ter sestavil odličen kvintet mladih glasbenikov; ko se na odru pojavi še plesalec Abel Herana, občinstvo osupne.

 

Festival pa bodo pospremile filmske projekcije, plesne delavnice, pogovori z ustvarjalci in druženja v Klubu CD.

Oglejte si tudi