Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Čarobno podzemlje Županove jame s svetilkami!

Pravijo, da je vsaka tema črna, a kako črna tema je v podzemlju, vedo samo tisti raziskovalci, ki se (prvi) podajo v neznane jamske rove.

 

Županova jama pri Grosupljem je za turistični obisk urejena že več kot 90 let in tudi v celoti električno osvetljena. Vsako soboto v februarju pa obiskovalcem ponuja posebno doživetje odkrivanje njenih lepot samo ob svetlobi naglavnih svetilk.

 

V popolni temi in tišini kraško podzemlje dobi nove dimenzije; čas in prostor postaneta nepomembna, prevlada stik s prvobitnostjo in samim seboj. Vsak snop svetlobe v takšni temi odkrije podzemna čudesa, ki zaživijo v povsem drugačni podobi kot v popolnoma razsvetljeni jami.

Podzemni svet Županove jame sestavlja 8 dvoran, bogato okrašenih s kapniki. Notranje predele jame je leta 1926 odkril tamkajšnji župan Josip Perme skozi brezno v tretji dvorani. Za ogled je danes urejenih 600 metrov poti skozi 7 dvoran, pot je označena in zavarovana.

 

Ogled lučkami je možen vsako soboto v februarju ob 15. uri. Priporočamo, da prinesete s seboj lastne naglavne in ročne svetilke, sicer si jih je mogoče izposoditi tudi ob nakupu vstopnic (8 eur odrasli, 6 eur šolski otroci). Za obisk jame priporočamo kakovostno pohodno obutev in topla oblačila, saj je v notranjosti jame 10 stopinj Celzija.

Na raziskovanje podzemlja vas bo popeljal izkušen vodnik. V drugi polovici ogleda, ob vračanju iz jame, bo ta v celoti razsvetljena. Za “klasični” ogled je jama odprta tudi vsako nedeljo in praznik ob 15. uri, ter po dogovoru na 041 407 705.

 

Več informacij na www.zupanovajama.si, www.facebook.com/zupanovajama  oz. 041/407-705, info@zupanovajama.si

 

Županova jama se od 31. januarja do 3. februarja v okviru Turistične zveze Grosuplje predstavlja tudi na sejmu Natour Alpe Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Obiščite nas na stojnici v Stekleni dvorani!

 

Damjan Viršek

Županova jama –

turistično in okoljsko društvo Grosuplje

Oglejte si tudi