Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Čarobni koncertni večer slovitega Ramóna Vargasa

Mehiški operni zvezdnik z najlepšimi arijami zaznamoval najbolj romantični večer v letu - Koncert izjemnega mehiškega tenorista sklenil Zimski festival

Najbolj romantični večer v letu so v Unionski dvorani zaznamovale najlepše operne arije slovitega mehiškega tenorista Ramóna Vargasa!

Eden vodilnih svetovnih tenoristov, poznan po ekspresivnem in liričnem glasu, si je od svojega opernega debija v devetdesetih ustvaril renome enega najboljših in najbolj iskanih tenoristov 21. stoletja. Leta 2009 je občinstvo Festivala Ljubljana že navdušil, sinoči pa je operni zvezdnik ponovno pripravil nepozaben večer v čarobnem vzdušju. Na koncertu se mu je pridružila sopranistka Elvira Hasanagić, ki velja za enega obetavnejših glasov na operni sceni. Strast do opernega petja je spoznala šele v gimnaziji, ko je kot najstnica na radiu slišala peti znano Mario Callas z arijo iz Verdijeve opere La Traviata. V svoji karieri je že sodelovala s številnimi orkestri svetovnega slovesa in je dobitnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Za umetniške dosežke v letu 2017, ji je mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelilo tudi naslov Mlada umetnica leta 2017.

 

​Pevca sta ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, pod taktirko argentinskega maestra Facunda Agudina, na romantično Valentinovo prepevala najlepše arije velikanov klasične glasbe Mozarta, Donizettija, Puccinija, Čajkovskega, Ciléa, Verdija in Rossinija. Koncertni večer sta otvorila z arijami opere Don Giovanni, poslušalce pa je Ramón Vargas očaral z izvedbami iz oper Tosca in Jevgenij Onjegin. Večer sta zaključila v grandioznem slogu z napitnico iz opere La Traviata in skupaj z dirigentom nazdravila občinstvu.

 

Mehiški operni zvezdnik Ramón Vargas je začel s petjem že pri devetih letih in kot solist pel v deškem zboru v Baziliki Marije Guadalupske v domačem Mexico Cityju. Med svetovno priznane operne pevce ga je izstrelil mednarodni debi leta 1992 na odru Metropolitanske opere v New Yorku, ko je v vlogi Edgarda iz opere Lucia di Lammermoor nadomestil slovitega Luciana Pavarottija. Dosegel je svetovni uspeh na odrih najprestižnejših svetovnih opernih ustanov kot so: milanska Scala, londonska operna hiša, dunajska Državna opera, Arena Verona, Opera Bastille, idr. Zelo mu leži romantični belcanto repertoar, odpel pa je več kot 50 vlog v priznanih opernih hišah. Prejel je nagrado Lauri-Volpi za najboljšega opernega pevca, nagrado Gina Tanija za umetniške dosežke, Britanska opera ga je razglasila za umetnika leta, Avstrijska revija Festspiele pa ga že od leta 1999 vsako leto umesti med vodilne svetovne tenoriste. Leta 2001 mu je Nemška fono akademija podelila nagrado ECHO Klasik – pevec leta.

Oglejte si tudi