Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Knjižnica pod krošnjami ponovno na vrtu galerije Škuc

Tudi v letu 2018  vas vabimo v KNJIŽNICO POD KROŠNJAMI na vrt Galerije Škuc in sicer od petka, 25. maja od 12. ure dalje.

Knjižnica pod krošnjami Galerije Škuc se nahaja na čudovitem, mirnem, svežem in ozelenelem vrtu oziroma atriju galerije, v starem mestnem jedru Ljubljane, na Starem trgu 21. Knjižnica je odprta le ob suhem vremenu, torej ko ni neposredne nevarnosti padavin. Poleg branja, listanja in uživanja ob knjigah različnih zvrsti si lahko v tej Knjižnici pod krošnjami mimogrede brezplačno ogledate tudi tekočo razstavo v Galeriji Škuc, kar lahko še nadgradi doživetje. Prostor je intimnejši od drugih lokacij Knjižnice pod krošnjami, ker je ločen od vrveža na ulici. Ker je lokacija večino dneva v senci, omogoča tudi prijetno in zaželeno ohladitev v vročih poletnih dneh. Postrežemo vam lahko tudi z odlično kavo, občasno pa se na vrtu galerije odvijejo tudi različne ustvarjalne delavnice.

 

Urnik Knjižnice pod Krošnjami:

Knjižnica bo odprta v času razstave:

med 25. 5. in 31. 5. 2018, vsak dan med 12.00 in 19.00 uro (ponedeljek zaprto).

med 1. 6. in 7. 6. 2018, vsak dan med 13.00 in 20.00 uro (ponedeljek zaprto).

Knjižnica bo odprta v času festivala Živa književnost:

med 8. 6. in 15. 6. 2018, vsak dan med 18.00 in 22.00 uro .

 

Brezplačno branje, listanje in uživanje.

Lepo vabljeni, da se nam pridružite na prelepem vrtu sredi stare Ljubljane, kjer si boste lahko postregli tudi z odlično kavo, ki nam jo praži Cafe Čokl.

 

Vse ljubitelje ustvarjalnih delavnic vabimo, da se nam v sklopu Knjižnice pod krošnjami na vrtu Galerije Škuc pridružite na naslednjih delavnicah:

25. 5.  2018, ob 18hKrompirčkov tisk – Knjižni ovitek in darilne vrečke, ustvarjalna delavnica za otroke

Krompirčkov tisk je ena izmed najenostavnejših in tudi najzabavnejših metod tiska. Iz krompirja si izdelamo štampiljke, po kuhinji pobrskamo še za drugimi pomožnimi pripomočki kot so vilice, vrvice, kozarčki in še kaj, jih pomakamo v barvo in odtiskujemo na izbrano podlago. Na ta način si lahko izdelamo široko paleto unikatnih stvari, od hišnega tekstila do darilnih vrečk. Na tokratni delavnici, ki bo potekala v prijetnem zavetju Knjižnice pod krošnjami, bomo s krompirčkovim tiskom izdelovali knjižne ovitke. Ljube stare knjige, ki smo jih zaradi zaprašenih in zamazanih platnic umaknili spred oči, bomo na novo preoblekli in jih preobrazili v male umetniške mojstrovine, ki bodo v ponos vsaki knjižni polici.

Delavnico vodita: Meta Žvokelj in Anka Doblekar

 

nedelja, 27. 5.  2018, med 12.00 in 16.00,  Od kavne usedline do slike, ustvarjalna delavnica za otroke v okviru razstave

Na razstavi Nekaj minut kasneje. razstavljena dela umetnika Voranca Kumarja nastajajo okoli vsakodnevnega obreda pitja kave. Po vsaki kuhi kave pa na dnu skodelice ostane usedlina, ki jo večina izmed nas navadno brez pomisleka zavrže, nevedoč, da jo lahko uporabi na veliko različnih načinov. Na prihajajočih nedeljskih delavnicah, namenjenih otrokom in odraslim vseh let, bomo različne uporabe kavnih usedlin našteli in predstavili, eno izmed njih pa spoznali tudi od bližje. Namesto klasičnih slikarskih barv bomo usedline namreč uporabili kar pri ustvarjanju. Lahko se nam pridružite v Galeriji Škuc kadarkoli med 12h in 16h, v nedeljo, 27.5. 2018.

Delavnica vodita Anja Guid in Nevena Aleksovski.

 

4. 6. 2018, ob 18h, Ustvarjalni ponedeljki: Kolagrafija – Knjižni kažipot, ustvarjalna delavnica za mlade

Kolagrafija ali kolažni tisk je ena izmed enostavnejših, a zato nič manj zanimivih grafičnih tehnik. Kot pove že ime, pri kolagrafiji za izdelavo matrice uporabljamo tehniko kolaža – na trdo podlago nanesemo samó lepilo ali pa nanjo zalepimo koščke lepenke, vrvi in drugih reči, s čimer ustvarimo potrebno reliefno strukturo. Mi bomo za izdelavo matrice uporabili penasto gumo, ki je enostavna za izrezovanje, se krasno lepi in lepo odtiskuje. Tokrat bomo s predstavljeno tehniko tiskali kazalke. Male knjižne kažipote bomo nato še obrezali in primerno zaščitili, da bodo povsem pripravljeni za potep po literarnih svetovih.

Delavnico vodita: Meta Žvokelj in Anka Doblekar

 

8. 6.  – 15. 6. 2018, od 18h dalje

25. literarno-glasbeni festival ŽIVA KNJIŽEVNOST s spremljevalnim programom O'živela knjiga

Eden prvih festivalov literature in glasbe na katerem se predstavijo domači, tuji literati in različne glasbene skupine. Posebnost, ki Živo književnost loči od ostalih branj je povezovanje literature z glasbo ter seveda sama lokacija dogajanja - ulica. Osnovni namen je popularizacija literature in promocija mladih glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Festival je brezplačen, namenjen mimoidočim, vabljenim in vsem tistim, ki jih poulična dogajanja v starem mestnem jedru razveseljujejo.

Spremljevalni program – O'Živela knjiga: ulična čitalnica, predstave, ustvarjalne delavnice na temo knjige, predstavitve knjig za otroke in odrasle, druženje z avtorji, prodaja knjig po izjemno ugodnih cenah, predstavitev knjig…

Program na www.skuc.org

 

20. 7.  – 29. 7. 2018, od 17h dalje

Dobimo se pred Škucem

Festival Dobimo se pred Škucem predstavlja sklop brezplačnih kulturnih večerov, ki potekajo neprekinjeno že šestnajsto leto zapored v mesecu juliju. Namen festivala je s kvalitetnimi kulturnimi dogodki raznovrstnih umetniških zvrsti dopolniti in popestriti poletno dogajanje v starem mestnem jedru Ljubljane. Pester festivalski program je namenjen široki javnosti, tako otrokom in mladini kot tudi odraslim z različnimi kulturnimi željami in potrebami, saj obsega glasbene, literarne, gledališke, plesne in filmske dogodke, razstavi, modne performanse, ustvarjalne delavnice, Knjižnico pod krošnjami in »Škucevo tržnico«.

Program na www.skuc.org

 

20. 8. 2018 ob 18h, Ustvarjalni ponedeljki: Kolagrafija – Ex libris, ustvarjalna delavnica za mlade

Kolažni tisk je ena izmed enostavnejših, a zato nič manj zanimivih grafičnih tehnik. Kot pove že ime, pri kolagrafiji za izdelavo matrice uporabljamo tehniko kolaža – na trdo podlago nanesemo samó lepilo ali pa nanjo zalepimo koščke lepenke, vrvi in drugih reči, s čimer ustvarimo potrebno reliefno strukturo. Mi bomo za izdelavo matrice uporabili penasto gumo, ki je enostavna za izrezovanje, se krasno lepi in lepo odtiskuje.

Na tokratni delavnici si bomo izdelali ex libris. Mala grafika, v katero bo vtkano naše ime, nam bo služila kot osebna štampiljka. Doma bomo z njo ožigosali svoje knjige, da bodo te vedno našle pot domov.

Delavnico vodita: Meta Žvokelj in Anka Doblekar

 

Delavnice so brezplačne. Potrebne so predhodne prijave: info@skuc.org01 42 13 142

Oglejte si tudi