Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Virtuozni violinist Nigel Kennedy osupnil Unionsko dvorano

Koncertna poslastica z raznovrstnim repertoarjem enega najboljših violinistov vseh časov

V brezčasni Unionski dvorani je na uvodnem koncertu Zimskega festivala zavzeto občinstvo z virtuozno tehniko in unikatnim talentom osupnil violinist Nigel Kennedy! Prepoznaven po virtuoznem, a nekonvencionalnem izvajanju skladb, velja za prvega rock zvezdnika klasične glasbe in s svojimi albumi ostaja najbolje prodajani violinist vseh časov.

Na svojem koncertu je predstavil raznovrsten repertoar tako iz klasične kot popularne glasbene zakladnice, ob spremljavi zasedbe iz Poljske. Edinstveno koncertno poslastico je otvoril z Bachovim delom, ki ga vedno izbere na podlagi svojega vtisa o vzdušju v dvorani. Interpretaciji Bachovih del se Nigel Kennedy posveča že od mladosti, saj mu poleg tehnične izurjenosti omogočajo tudi meditativno poglobljenost. V nadaljevanju je predstavil svoje najnovejše delo Čarovnik iz Lublina, ki ga je navdihnil istoimenski roman Nobelovega nagrajenca za literaturo, Isaaca Bashevisa Singerja. V drugem delu koncerta je stopil izven okvirov klasične glasbe, zavzeto občinstvo pa je lahko prisluhnilo brezčasnim uspešnicam jazzovske zvrsti. Posebnost nepozabnega koncerta je bila predvsem izvedba izbranih skladb iz pesmarice bratov Gershwin, ki jih je prvič javno izvedel prav novembra 2017. 

 

Nekonformistični umetnik je poleg izbranih pesmi občinstvo presenečal tudi z izvedbami skladb, ki jih izbira po trenutnem navdihu, saj je Nigel Kennedy poznan po svojih unikatnih in karizmatičnih nastopih s katerimi je klasično glasbo približal širokemu občinstvu. Svoje nastope je popeljal izven klasičnih okvirov in premaknil meje žanra klasične glasbe ter prevetril stroge okvire klasičnih nastopov. Rojen v Brightonu, izhaja iz glasbene družine in že od rosnih let velja za čudežnega dečka. Že pri 7 letih postal učenec glasbene šole pod mentorstvom legendarnega violinista Menuhina, ki je dečku plačeval celotno šolnino, svojo glasbeno izobrazbo pa je pozneje nadaljeval na prestižni glasbeni akademiji Juilliard v New Yorku. Pri 16 letih je prvič nastopil v priznani koncertni dvorani Carnegie Hall in pri 28 letih že posnel prvi album. Leta 1989 je velik uspeh dosegel njegov posnetek Vivaldijevih Štirih letnih časov ob spremljavi Angleškega komornega orkestra. Album, ki so ga prodali v več kot treh milijonih izvodov, velja za enega najbolje prodajanih albumov klasične glasbe vseh časov. V svojem ustvarjanju je poleg klasične glasbe sodeloval tudi s številnimi glasbeniki različnih žanrov, med drugim s Paulom McCartneyjem, skupino The Who in pevcem skupine Led Zeppelin.

 

V sklopu festivala tudi koncert ob 50-letnici delovanja New Swing Quartet. Zimski festival pa bosta s sklepnim koncertom 14. februarja zaznamovala sloviti mehiški tenorist Ramón Vargas in sopranistka Elvira Hasanagić, ki bosta na romantično valentinovo prepevala najlepše arije največjih ustvarjalcev opernega žanra.

 

Vstopnice za koncert ŠE NA VOLJO na vseh prodajnih mestih Eventim (Petrol / OMV / Big Bang / Pošta Slovenije ) in na spletni strani:

• 14. februar 2018 – Ramon Vargas, Unionska dvorana: http://www.ljubljanafestival.si/event/ramon-vargas-tenor-2/

Oglejte si tudi