Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji – sklop predavanj v Kopru

Kaj so sanje? Čemu služijo? Zakaj moramo tretjino življenja prespati? S temi vprašanji se ubadamo že tisočletja in do nedavnega se je zdelo, da pri iskanju odgovorov nismo prav nič uspešni. Sodobna znanost nam prvič v zgodovini odstira tančice teh skrivnostnih fenomenov in skozi letošnji Teden možganov bomo predstavili najnovejša odkritja o sanjanju, sanjarjenju in spanju.

Za naslov smo si izbrali drzno tezo: Na sanjah svet stoji. Sanje ponavadi obravnavamo kot nekaj eteričnega, povsem ločenega od stvarnosti in materialnega sveta. Skozi predavanja in filmske projekcije bomo to prepričanje izzvali in ga postavili na glavo: sanje niso nasprotje resničnega sveta, temveč ga soustvarjajo. Tega se bomo lotili iz več zornih kotov: sanje med spanjem bomo umestili v fizični svet naših možganov in si ogledali nevrofiziološke procese tkanja sanj. Skozi interpretacije sanj bomo preučili njihovo prepletenost z budnim življenjem in podrobneje spoznali fenomen lucidnega sanjanja, kjer smo budni v spanju. Posvetili se bomo tudi budnim sanjam, torej sanjarjenju, fantazijam in vizijam prihodnosti. Sprehodili se bomo od tega, kako vizije usmerjajo naše vsakdanje odločitve, do načinov, kako skupne sanje in utopije ustvarjajo civilizacije ter gradijo prihodnost.

Ali sanjajo tisti, ki preveč spijo, ali svet potrebuje več sanjačev? Pridite na Teden možganov in se prepričajte.

~SiNAPSA

Projekt Teden možganov organizirajo SiNAPSA, ZRC SAZU, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Slovenska Kinoteka in ostali organizatorji navedeni na spletni strani. https://www.sinapsa.org/tm/program
Program Tedna možganov bo na sporedu v Ljubljani in večjih mestih po Sloveniji.

Predavanja v Kopru se bodo odvijala v torek 13., sredo 14. in četrtek 15. marca v prostoru Fakultete za humanistične študije v predavalnici Tramontana. Projekciji filmov pa v prostoru Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije v avli Galeb na Kettejevi ulici 1 (vhod iz Kidričeve ulice).

Letošnji tematiki sanj se bomo približali z različnih področij/disciplin; od medicine, psihoanalize, psihoterapije, psihologije, nevroznanosti, fenomenologije, filozofije ter biopsihologije. Tematika predavanj bo segala od spanja, sanj, vprašanj realnosti, halucinacij in sanjarjenja, pa vse do kolektivne prihodnosti, kolektivnih fikcij ter vodil za osebni in družbeni razvoj.

Sklop dogodkov v Kopru v okviru projekta Teden možganov organizira Društvo biopsihologov Slovenije v sodelovanju z društvom SiNAPSA.

K uresničitvi Tedna možganov v Kopru so prispevali še: UP Fakulteta za humanistične študije (FHŠ), UP Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) in ostali navedeni na spletni strani https://www.sinapsa.org/tm/program/2018 katerim se najlepše zahvaljujemo.

Ker so dogodki namenjeni osveščanju javnosti, je vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov prost.

Organizacijska ekipa: Samanta Knapič samanta.knapic@gmail.com , Larisa Lara Pohorec pohorec.lara@gmail.com , Tomaž Babić tbabic42@gmail.com

 

Prisrčno vabljeni,

Društvo Biopsihologov Slovenije

Oglejte si tudi