Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Vam je že kdaj počila vodovodna cev? Osnovnošolci poznajo rešitev

Osnovnošolci so izdelali napravo za popoln nadzor pretoka vode v stavbah in jo poimenovali Water Stopper

 

Skupina šestih učencev OŠ Šentvid pod imenom Eko Robotki z mentoricama Natašo Lah in Natašo Božič že tretje leto v krožku First Lego League iščejo inovativne rešitve. Že dve leti zapored so se kot uspešna ekipa na evropskem in svetovnem prvenstvu družili z ekipami z vsega sveta in uspešno predstavljali Slovenijo. First Lego League je namreč mednarodni multidisciplinarni raziskovalni program, ki zajema raziskovanje, učenje, eksperimentiranje, robotiko, skupinsko delo in podjetništvo ter poteka v več kot osemdesetih državah.

V letošnji sezoni so se vse ekipe posvečale aktualnim problemom vode. Eko Robotki so se posvetili nepotrebnemu iztekanju vode v stavbah zaradi pokvarjenih pip in wc-kotličkov, počenih cevi ali pokvarjenih naprav. Posledice, ki zaradi tega nastanejo, so materialna škoda, nesmiselna poraba pitne vode ali velik račun za vodo. Z meritvami so ugotovili, da samo iz pokvarjenega kotlička izteče na dan 25 hl vode. V dveh slovenskih zavarovalnicah skupaj naštejejo letno čez 13.000 prijav zaradi izlitja vode in nastale škode. Tudi rezultati ankete so pokazali, da ima tretjina gospodinjstev občasne težave z izpusti vode.

Da bi preprečili ta problem, so Eko Robotki izdelali napravo, imenovano Water Stopper. Water Stopper je naprava, sestavljena iz senzorja, avtomatskega ventila in nadzorne plošče, ki samodejno zaznava prekomeren pretok in zapre ventil. Proizvod, ki odlično deluje, želijo mladi podjetniki vpeljati v redno prodajo. Pred tem pa ga bodo predstavili še na tekmovanjih. Prvič se bodo z izdelkom predstavili to soboto na tekmovanju First Lego League v Brežicah.

Eko Robotki z mentoricama Natašo Lah in Natašo Božič

Oglejte si tudi