Ob začetku posveta je spregovoril Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je poudaril pomen enotnosti v kmetijskem sektorju. Prav tako je izpostavil delo kmetijskih svetovalcev, ki s svojim znanjem, prakso in svetovanjem stojijo ob strani prav vsaki kmetiji. Nov status kmetijske svetovalne službe, kot pravi direktor KGZS Branko Ravnik, tako prinaša več odgovornosti, proaktivnega dela ter povezovanja.
Klimatske premembe o katerih je vedno več govora s sabo prinašajo vremenske ujme, ki ustvarjajo vedno težje pogoje pridelovanja. Le-te vplivajo na tehnologijo pridelovanja, ki jo je potrebno prilagajati danim razmeram. Tako kmetovalci v sodelovanju s kmetijsko svetovalno službo in stalnimi izboljšavami dokazujejo, da je dobra kmetijska praksa ključ do uspeha.
Trend kmetijstva stremi v usmeritev kmetovanja brez kemije, kjer do izraza vedno bolj prihaja biotično varstvo, čeprav začetki zanimanja za koristne organizme segajo že v 80. leta, prejšnjega stoletja. Prav tako je v porastu usmeritev v ekološko pridelavo katerega trend narekujemo prav potrošniki.
Premalokrat je poudarjeno dejstvo, da kmet ni samo pridelovalec hrane, vendar je tudi predelovalec, inovator, podjetnik, kulinarik, soustvarjalec slovenskega podeželja, povezovalec tradicije in sodobne tehnologije. Z razvojem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji kmet poleg dodatnega dohodka ustvari tudi vrednost lastne identitete s proizvodi visoke dodane vrednosti. Te proizvode na trgovinskih policah poiščimo s pomočjo znaka »Izbrana kakovost – Slovenija« ter »Izbrana kakovost – Slovenija – kmečki«, ki ga najdemo na mleku in mlečnih izdelkih.