Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dobrodelna dražba slik na čajanki

Društvo upokojencev Log vsako prvo sredo v mesecu v domu društva priredi za svoje člane, pa tudi za krajane občine Log - Dragomer, čajanko. Vedno je tematsko obarvana, članice in člani pa še dobrovoljno poskrbijo za slastne zalogaje, pri čemer so zelo inovativni, in kakšno kapljico rujnega. Razpoloženje je vedno zelo prijetno, druženje živahno, pa še doživimo kaj lepega. Pripravljamo razna kulturna dogajanja ali potopisna predavanja, ki jih vedno spremljajo prelepe slike ali filmi in so zelo obiskana. Včasih organiziramo kakšno predavanje, se seznanimo s praktičnimi ali strokovnimi nasveti z različnih področij življenja, ki nam v našem življenjskem obdobju vedno pridejo prav.
Novembrska čajanka je bila nekaj posebnega. Priredili smo dobrodelno dražbo slik, ki jih je prijazno in velikodušno našemu društvu poklonila slikarka in sokrajanka gospa Emilija Erbežnik in s tem želela prispevati nekaj sredstev, ki jih društvo zbira za nakup zemljišča okoli našega doma. Na čajanko smo povabili tudi podjetnike iz našega kraja ter župana občine Log - Dragomer, ker smo upali, da se bodo udeležili dražbe. Župan občine Miran Stanovnik se je edini prijazno odzval na naše vabilo. Pred dražbo, ki jo je vodil Matej Nik, nas je z dvema kratkima violinskima skladbicama razveselila mala in prizadevna violinistka Vita Blažič. Pozdravni govor z zahvalo naši gostji slikarki je kot vedno zelo doživeto povedala Kati Hvalica. Pred dražbo je umetnico in njeno delo na kratko opisal voditelj. Gospo Erbežnik je predstavil kot vsestransko umetnico, ki se je predstavila že s kar 60 samostojnimi slikarskimi razstavami po vsej Sloveniji, med drugim je imela razstavo tudi doma, v OŠ Log - Dragomer. Ustvarja pretežno akvarele, a uporablja tudi druge tehnike, kot npr. akril na papir. Upodablja krajine, tihožitja, pa tudi portrete. Skozi svoj slikarski opus izraža ljubezen do domačih krajev in narave. Njeno ustvarjanje jo je vodilo po skoraj vseh slovenskih pokrajinah, ki jih je upodabljala in jih s tem naredila večne. Društvu je podarila pet slik z različnimi motivi od zelene dolenjske pokrajine do prijaznih kraških hiš, od morske obale do zasneženih gorenjskih vršacev in pod njimi mirno tekoče modre reke. Dražba je uspela, slike so kupili kar člani društva in župan. S tem so vsi prijazno prispevali v sklad za nakup zemljišča. Po dražbi je sledilo družabno srečanje, miza se je zopet šibila pod dobrotami naših članic in vsi so odšli domov z občutkom, da so doživeli nekaj lepega.

Zdaj je v domu društva upokojencev na Logu, Pot na Ferjanko 4, stalna razstava del gospe Emilije Erbežnik, ki jo lahko vsi obiščete in si ogledate del njenih prelepih slik. Ogled je možen vsako prvo sredo v mesecu v času čajanke. Vsi vljudno vabljeni!

Pripravila: Marjeta Filipič, fotografija: Zlatko Verbič

Spoštovana gospa slikarka, draga Milka!

Počaščena sem, da te lahko pozdravim v naši sredini. S tremo sem dočakala današnje jutro. A pogled skozi okno me je navdihnil za nov dan. Pred oknom visoka, sloka breza, vsa zlata ! Joj, kako sem bogata!

Koliko tega bogastva je na tvojih slikah, v tvojih šopkih in tvojem prepevanju, v vsem tvojem življenju, Milka !

Nič za to, če so novi časi poskusili populiti 'plevel' staromodnih vrednot in posadili svoje virtualne rožice. Vonji in barve in ljudje nekdanjih časov so ohranjeni na tvojih slikah, čeprav nastajajo danes. Pred njimi stojimo nekdanji fantje in dekleta, prežeti z izkušnjami in s preizkušnjami obogateni.

Tvojim talentom se lahko le čudimo, tvoje široko delovanje občudujemo in imamo za vzor. A vzori tudi obvezujejo in navdihujejo, da v sebi poiščemo vse tisto, kar lahko delimo z drugimi. V vsakem od nas je nekaj, kar lahko osrečuje. Draga Milka, nisem naštevala podatkov, iz tvojega življenja. To bodo storili drugi, lepo so bili pa že prikazani v reviji, ki smo jo dobili domov in se lahko vračamo k njej.

Vsi zbrani ti želimo veliko lepe, zdrave in mirne prihodnosti, da bi lahko ustvarjala bogastvo lepote. Hvaležni smo, da jo deliš z nami.

Katarina Hvalica

Oglejte si tudi