Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Kulturni večer na Logu v znamenju Cankarja

Ob praznovanju kulturnega dneva je kulturno-umetniško društvo Kosec v prostorih osnovne šole Log - Dragomer pripravilo kulturno-umetniško prireditev, na kateri so se nastopajoči poklonili našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu in pisatelju Ivanu Cankarju. Letos mineva 100 let od Cankarjeve smrti, zato je leto 2018 Cankarjevo leto.
Kulturni večer so odprli mladinski pevski zbor in pevska skupina Mladi po srcu, skupaj so zapeli slovensko himno. Sledil je nagovor župana Mirana Stanovnika, ki je opozoril na to, kako pomembna je za nas kultura, ki nas bogati, in se dotaknil tudi tiste druge kulture, človeške, srčne. "Nič ne pomeni, če smo še tako kulturno ozaveščeni, pa ne znamo pozdraviti mimoidočega  ali pa se vljudno pogovoriti s sosedom," je dejal župan in na ta način ponovno izrazil željo in upanje po povezovanju in sodelovanju v občini Log - Dragoomer. Sledil je prvi glasbeni nastop. Na klavir je pesem Christosa Tsitsarosa Cossack Dance zaigrala Klara Plevnik, ki obiskuje 3. razred klavirja v Glasbeni šoli Vrhnika.

V dvorani se je nato oglasilo ubrano zborovsko petje. Nastopila sta mladinski pevski zbor in učenci petega razreda OŠ Log - Dragomer pod vodstvom Mojce Lorber in pevski zbor Mladi po srcu pod vodstvom Iztoka Urbanca. Zapeli so ljudsko Pod rožnato planino in Veseli pastir Simona Gregorčiča. Ob ljudski pesmi Če študent na rajžo gre pa se jim je priključila še Orffova skupina. Gašper Rojec je doživeto predstavil Gregorčičev poklon Soči s samostojno deklamacijo. V nadaljevanju je sledila lahkotna in igriva igrica otroške folklorne skupine Nageljčki. Občinstvu so mladi igralci pokazali, kako so se v starih časih, ko še ni bilo televizije, telefonov in računalnikov, igrali in zabavali otroci, ko so čakali, da pridejo starši domov z dela. Zapeli so pesem Na planincah, prikazali igro Zvezde metat in zaplesali ples Pastirica, ki spada v koroško plesno izročilo. Sledilo je hudomušno branje vrhniškega satirika in pisca aforizmov Andreja Kosa, ki se je posvetil branju odlomkov iz Cankarjevega dela Sveti Janez v Biljkah, ki so zvenela kot še kako aktualna v današnjem času.
Kot zadnji so se z izborom skladb predstavili še člani orkestra Big band Vrhnika pod taktirko dolgoletnega člana Matjaža Lenarčiča Bucota. Skupina je s svojim repertoarjem navdušila občinstvo. Voditeljica prireditve, gospa Brigita Žitko je ob koncu vsem zbranim zaželela prijetno praznovanje kulturnega dne in povabila, da se v letu Ivana Cankarja večkrat spomnimo nanj. Morda celo ob skodelici Cankarjeve kave na Vrhniki. KUD Kosec se zahvaljuje osnovni šoli in občini Log - Dragomer za sodelovanje in pomoč pri izvedbi kulturnega večera.

 

Besedilo in fotografije: Peter Kavčič

Oglejte si tudi