Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Literarni prvenci predšolskih otrok

Z bralnim krožkom (BK) Od pravljice do lutke za predšolske otroke je društvo DVIG začelo leta 2016 s pravljico Muca copatarica. Takrat je vsak otrok izdelal svoj copatek za obesek za jelko. Do junija 2017 so malčki poslušali še tri slovenske pravljice: O lažnivem volku, Deklica in lonček ter Kdo je napravil Vidku srajčico. Po vsaki pravljici je sledila še ustvarjalna delavnica.

Poleg ročnih spretnosti in spodbujanja ustvarjalnosti v predšolskem obdobju pri tem malčki spoznavajo slovensko književnost, razvijajo govor ter predpisalne in predbralne sposobnosti. Otroci se učijo jezika tudi ob poslušanju  literarnih besedil in izmišljanju lastnih zgodbic in pesmic. Poseben dosežek BK so literarni prvenci najmlajših, pri katerih je prišla do izraza njihova umetniška nadarjenost – likovna in literarna. Deset otrok je na sončno popoldne na terasi Toscane svojo domišljijo prelilo v pravljice, ki so jo ustvarili na podlagi svojih petih domišljijskih risbic. Njihove pripovedi sem zapisala na vsako risbo posebej, na drugem srečanju pa so otroci narisali še naslovnice in tako so bili literarni prvenci nared za branje v krožku in družinah ter predstavitev širši javnosti. In kakšna so sporočila mladih literarnih in likovnih ustvarjalcev: malčki so spregovorili o izzivih, s katerimi se srečujemo ljudje po vsem svetu in jih je mogoče preseči samo s prijateljstvom, ljubeznijo, varnostjo v družini in spoštovanjem. 
Širši javnosti smo literarne prvence predstavili na sejmu nevladnih organizacij na Prešernovem trgu v Ljubljani (september 2017); ob tednu praznovanja občinskega praznika in na slavnostni prireditvi, ki se je je udeležil predsednik Borut Pahor; v ŠP Log na Športfejstu in na mednarodni ministrski konferenci Izobražujmo za dialog (oktober 2017). V domačem okolju je prva predstavitev sovpadla z zaključnim srečanjem otrok v našem vrtcu in je, povsem razumljivo, pritegnila večino staršev in otrok. Nimamo povratne informacije, koliko pozornosti občanov so pritegnili literarni prvenci na slavnostni prireditvi. V novinarskem poročanju za Naš časopis prvenci niso bili omenjeni. Več pozornosti občanov in našega lokalnega medija smo pričakovali ob predstavitvi na Športfejstu na Logu; končno je bil to edini dogodek s področja učenja. Težko je verjeti, a žal prvenci niso bili deležni nobene pozornosti številnih nogometnih navdušencev. Veliko pozornosti pa so prvenci poželi na konferenci Izobražujmo za dialog in  sejmu nevladnih organizacij. Zato lahko citiramo le besede občudovanja s teh dveh predstavitev: »Risbe in pripovedi so čudovite, lepo prosim, pošljite mi kopije dveh. /.../ Nekatere bi lahko predstavili na bolonjskem sejmu otroške literature. /.../ Navdušen sem nad vašim delom. Zgodbe otrok so zame navdušujoče odkritje. Briljantne so.« Tole pa so besede babice: »Vnuk je navdušen, med počitnicami je vedno znova risal in pripovedoval, odrasli pa smo pripovedi zapisovali.« In to je za nas v DVIGu največji dosežek: vzbuditi pri otrocih željo po likovnem in besednem ustvarjanju, ki ji starši ali stari starši prisluhnejo ter tako pomembno vplivajo na otrokov čustveni in intelektualni razvoj.
Naj vas na koncu še povabim, da pripeljete svoje malčke na srečanje Od pravljice do lutke. Delavnice so vsak tretji ponedeljek v mesecu ob 17.15 v sobi športnikov v Toscani (več na iold.si ali 031 638 787).

 

Vesna Kučan, mentorica

Oglejte si tudi