Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Potopisno predavanje Z avtodomom po Rusiji

Lep decembrski večer sta nam v KUD Kosec popestrila Dunja Piršič Koren in Niko Pečarič s predstavitvijo štiritedenskega potovanje po Rusiji, kjer sta bila maja lani. Potovala sta z avtodomom od doma iz Dragomerja pa vse do Kazana, ki je predstavljal najbolj vzhodno točko njune poti. Kazan leži ob sotočju rek Volge in Kazanke v osrednji Rusiji.
Rusija je dežela širnih prostranstev, krzna, kučem in babušk, carskega duha in železne oblasti, blišča in revščine, pristne slovanske duše in velikih umetnikov, bohotnih mest in podeželskih zakladnic. Dunja Piršič Koren in Niko Pečarič sta potovala preko Madžarske, Slovaške in Litve do Rusije v Moskvo. Na poti sta obiskala večje znamenitosti, spomenike, muzeje, katedrale. Iz Moskve sta nam pokazala fotografije Spaskijevega stolpa, Kremelj, ki je utrjeno središče mesta s katedralami, stolnico z zvonikom z  21 zvonovi in  seveda Rdeči trg. Znotraj samostanskega kompleksa se bohoti več cerkva z značilnimi čebulastimi kupolami, poslikanimi z modro. Peljala sta se tudi s podzemno železnico in obiskala ruske nakupovalne centre. Moskovska podzemna železnica velja za eno najlepših na svetu, razteza se približno 308,7 kilometra, potniki pa lahko izbirajo med 12 linijami in izstopajo na 186 postajah. Te še danes krasijo razni detajli socialistično-realistične umetnosti. Potovala sta skozi številna mesta, videli smo fotografije puste ruske tajge in močvar, mimo katerih sta se počasi peljala po ravnih dolgočasnih luknjastih cestah. Te poti so predstavljale nenaseljene širine Rusije. Pot ju je vodila  mimo Putinovega vikenda, tako imenovane dače, pa vse do ruskih Benetk, Sankt Peterburga. To mesto ju je očaralo z značilnostmi in lepotami. Ogledala sta si zaklade v Ermitažu ob reki Nevi, enem največjih muzejev v Evropi, ki ga je ustanovila Katarina Velika leta 1754, in Petrov dvorec ob Baltiškem morju, ki je bil zgrajen leta 1714 po vzoru francoskega Versaillesa.

Na poti proti domu sta si v Palekhu ogledala tovarno ikon, ki jih izdelujejo za oltarje pravoslavnih cerkva. Po mesecu dni potepanja  sta se vračala domov skozi Estonijo, Latvijo,  Kaliningrad ob Baltskem morju in  Poljsko. Izvedeli smo, da se v teh deželah najlaže znajdeš, če znaš brati cirilico. Ljudje so najprej nekoliko zadržani, potem pa postanejo prijazni in ustrežljivi. Ko pomislimo na rusko kuhinjo, se večini najprej pred očmi narišejo kaviar, piroške in ruska vodka. A sodobna ruska kuhinja preseneča in ponuja več. Čaj je najbolj priljubljena pijača, iz boršča pa se mora kaditi tako, da se ne vidi, kdo sedi za mizo. Temelje tradicionalni ruski kuhinji sta položila kmečka hrana ruralnih območij in dokaj neprijazno podnebje. Ta je zaslužna za to, da v Rusiji ni raznolike ponudbe zelenjave. Poskusili smo nekaj ruskih tradicionalnih jedi, kot so piroške in pasko, ki sta jih pripravili Marjeta in Metka. Piroške so slano pecivo, roladice  iz listnatega testa, polnjene s skuto in šunko. Paska pa je sirna sladica. Težko je bilo strniti tako dolgo, pestro potovanje v krajše predavanje ob čajanki. Niku in Dunji  je to uspelo, vsi smo z zanimanjem poslušali in si ogledali  prikazane fotografije. To pa še ni bilo vse. Predavanje je popestrila vokalno-instrumentalna skupina Mladi po srcu pod vodstvom Iztoka Urbanca, ki je zapela dve ruski pesmi Katjuša in Bajkal.

 

KUD Kosec

Oglejte si tudi