Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Koristno izrabimo prosti čas 2018

Da smo mladi in družine iz vseh koncev občine in Slovenije še lepše preživeli zadnji vikend v maju, na Brcih in v Predalah, se zahvaljujemo lastnikom zemljišč in mejašem, Brčanom, lokalni skupnosti, Župniji Brezovica in mladim iz Župnije Trebnje, ŠD Špela Brezovica, skavtinjam in skavtom Ostrorogega jelena, Občinskemu društvu podeželske mladine in družin Brezovica in vsem, ki ste nas obiskali in na katerikoli način pripomogli, da se sedaj še bolje poznamo in bomo podobno sodelovali tudi v prihodnje.
V okviru Projekta prenove naselij in izboljšanja zaupanja med vsemi ljudmi, od leta 1990 dalje, poudarjamo v poletnih mesecih aktivnosti mladih in družin za notranji mir in zdravo okolje pod geslom: Koristno izrabimo prosti čas 2018. Da pa bi bile te aktivnosti čim bolj kvalitetne tako pri nas, v naši občini,  kot tudi drugod po Sloveniji, potekajo priprave mladih animatorjev že od pomladi. Konec maja pa so te priprave tudi že v praksi, saj ni enostavno prevzeti odgovornost za množice mladih, ki preživijo del počitnic, skupaj s svojimi vrstniki iz domačega okolja, tudi na taborih. Naučili smo se tudi himne.
V tem smislu smo Na Brcih, v Predalah in v Ašičevem domu zadnji vikend spet srečevali mlade in družine iz Občine Log Dragomer, Župnije Brezovica in drugih krajev Slovenije.
Od petka do nedelje so se v Ašičevem domu pripravljali za poletne aktivnosti mladi iz Trebnjega. To je še posebej zanimivo tudi zato, ker je letošnja tema Oratorija 2018 prav njihov rojak Friderik Irenej Baraga.
Gozdni tek, ki je bil v soboto, organiziramo  od leta 1974, ko smo mladi sami spremenili smetišče v otroško igrišče. Pri tem nam je nekaj let strokovno pomagal tudi učitelj Peter Mavrin. Od leta 2000 dalje pa za strokovno izvedbo skrbi ŠD Špela Brezovica.
Po teku pa so taborni prostor v Predalah preizkusile domače skavtinje in skavti Ostrorogega jelena iz Brezovice, ki povezujejo mlade iz Ljubljanskega barja in zaledja. Postavili so šotorte in vse drugo, kar je  potrebno za tabor. Večer so preživeli ob taboirnem ognju in v nedljo zaključili s sveto mašo in skavtskimi obljubami, ki jih je dalo kar veliko novink in novincev.

Iskreno se zahvaljujem lastnikom in mejašem ter brčanom za razumevanje in pomoč, saj mladi in družine brez vaše dobre volje, ne bi imeli tu varnega zavetja in tako dobrih pogojev za svoje prostovoljne aktivnosti v korist soseščim in naselij.  Tudi zaradi teh aktivnosti pa je okolje bolj urejeno. Če pa jih ne bi bilo, ki bilo vse zapuščeno in zaraščeno ter medvedje še bližje naselju. 
Na srečanje zadnjega majskega vikenda pa poleg urejenih Predal in poti proti Podskali, spominja tudi prenovljeno košarkarsko igrišče za najmanjše in še kaj...

Oglejte si tudi