Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Lažnivi politiki in zdravilo zanje

Ali politiki lažejo? Da in ne. Eni da in drugi ne, eni več in drugi manj. Tudi politiki, med katere spadajo naši župani in občinski svetniki, so samo ljudje in različni med seboj. Eni laž občutijo kot nekaj nepravilnega in nemoralnega, drugim se to ne zdi nič takega. Da se razumemo, ne govorimo o zmoti, ko nekdo po pomoti nekaj napačno reče, ampak o zavestnem govorjenju neresnic, o laži torej.

Zakaj nekateri politiki lažejo? Dva pogoja morata biti izpolnjena, da se nekdo spusti v zavestno laganje. Korist in moralna neobčutljivost. Politiki lažejo, ker imajo od tega koristi. Morda je laž povezana s kakšno materialno koristjo, morda služi pridobivanju političnih točk ali pa prikrivanju kakšne druge nepravilnosti, morda kakšne prejšnje laži. Drugi pogoj za laganje je moralna neobčutljivost. Osebi, ki zavestno laže, se zdi prestopek laganja sorazmerno majhen, če ga primerja s koristmi, ki temu dejanju sledijo. Skratka, laganje ali navajanje neresnic se mu ne zdi moralno problematično.
Je laganje politikov sploh škodljivo? Seveda je. Vsakič, ko politik laže, zavaja, navaja neresnice ali tolerira tovrstna dejanja svojih kolegov politikov, znižuje standard resnice v družbi. Posledično se uveljavlja prazno in zavajajoče govorjenje, kar povzroči, da v resnih debatah resnica sploh ni več pomembna. Resnični argumenti za ali proti neki konkretni rešitvi življenjskih problemov občanov postanejo nepomembni. Zaradi tega se sprejemajo rešitve, ki niso kakovostne, ki povzročajo gospodarsko in finančno škodo. Posledica tega pa je nižji materialni standard občanov in neprijetno vzdušje v družbi, kjer se bohotijo laži, zavajanja in manipulacije. Skratka, škoda je materialna in duhovna.

Ali obstaja zdravilo za to bolezen? Da. In to je pozitivno sporočilo tega članka. Obstaja učinkovito zdravilo za bolezen lažnivih politikov. Zdravilo ste vi, občani oziroma volivci. Le vi ste zdravilo, na katerega virus lažnivih politikov reagira. Vas se ta virus zelo boji. Le vi lahko pozdravite politiko laganja. Kako pa? Tako da politiku, ki so ga zalotili pri zavestnem laganju in zavajanju, jasno in odločno poveste, da je njegovo laganje za vas nesprejemljivo in na naslednjih volitvah ne bo dobil vaše podpore, če se za svoje dejanje ne opraviči in spremeni. Le vi, volivka ali volivec, imate moč nad politiki. Vi, volivci, ste upanje za našo družbo in garancija za poštene politike. Zato se ne bojte jasno povedati in napisati, kaj je in kaj ni sprejemljivo. Laganje politikov ni sprejemljivo.


Za občinsko SDS mag. Domen Cukjati

Oglejte si tudi