Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Morda ne bi bilo odveč malo več previdnosti!

Sporočilo župana v občinskih medijih, da je občinski svet decembra lani končno le sprejel prednostno listo in časovni načrt bodočih občinskih projektov vzbuja optimizem. S tem dejanjem je zaključeno obsežno delo na področju občinske strategije razvoja, v katerega so bili vključeni tako občinska uprava kot občinski svetniki in ne nazadnje tudi številni občani. Občina je končno dobila razvojni dokument, ki ga bodo morali spoštovati izvoljeni predstavniki občanov v naslednjih petnajstih letih.

Iz prednostne liste je razvidno, da se bodo v naslednjih nekaj letih začeli gradnja občinske kanalizacije in čistilne naprave ter obnova stare šole na Logu, pri čemer imata kanalizacija in čistilna naprava prednost pred staro šolo. Zato se zdi nedavno obvestilo občinske uprave na občinski spletni strani, da že začenja z obnovo stare šole na Logu, v nasprotju s sprejeto prednostno listo občinskih projektov. Obenem nam namreč župan na mojaobcina.si 22. januarja 2018 sporoča, citiram: »Naša vloga, ki smo jo oddali po prvem vabilu za dogovor za razvoj regij ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, je šla na ministrstvo za okolje in prostor, kjer se obravnava na treh področjih – pravnem, tehničnem in ekonomskem.”  Torej dokončna potrditev pridobitve devetih milijonov evrov sofinanciranja za kanalizacijo in čistilno napravo še ni zaključeno, kar pomeni, da tega denarja še nimamo. Pa kljub temu začenjamo z izvedbo občinskega projekta, ki je drugi in ne prvi na prednostni listi!? S prenovo stare šole bi lahko občina začela šele potem, ko bo znano, ali bomo tudi zares dobili teh devet milijonov. To bo po vsej verjetnosti kmalu, zato ni razumljivo, zakaj občinska uprava ne spoštuje enega najpomembnejših sklepov občinskega sveta in s tem ne le  krši predpise in zakone ampak tudi, po mojem mnenju, povsem brez potrebe izgublja zaupanje občanov.

Dosedanji rezultati v zvezi s pridobitvijo evropskega in državnega sofinanciranja so brez dvoma vredni pohvale. Vendar žoga še ni v golu. Zato morda ne bi bilo odveč malo več previdnosti! 

Stanislav Plevnik 

Odgovor občine Stanislavu Plevniku

Ob pisanju gospoda Plevnika kot aktivnega občana ne smemo prezreti, da je tudi on prepoznal optimizem in dvig zaupanja med akterji pri vodenju naše občine. Menimo pa, da je le treba njegovo razmišljanje nekoliko dopolniti. Večkrat je že bilo povedano in pojasnjeno, da se projekt obnove stare šole na Logu odvija po načelih demokratičnega odločanja z upoštevanjem veljavne zakonodaje in predpisov. Postopek je bil začet 2015 in je doživel vsa preverjanja in potrebne korake do stopnje, kjer trenutno je. Izpostaviti je treba dejstvo, da je občina za ta projekt s trdim delom in prizadevanji pridobila skoraj 200.000 evrov nepovratnih sredstev, čemur moramo prišteti še nekaj čez 40.000 evrov nepovratne pomoči za pripravo dokumentacije (GOLEA). Temu sledijo nekatere časovne obveze, ki so povezane z uspešnim črpanjem teh sredstev in nam jih narekujejo veljavna pravila že omenjenega področja. Poleg že naštetega sledimo gospodarnosti pri upravljanju z občinskim premoženjem. Pri tem cilju ne moremo dovoliti, da bi že propadajoči objekt propadel do take mere, ko bi se lahko celo porušil. Želimo pa slediti tudi naklonjenosti občine do ohranjanja kulturne dediščine in zapuščino naših prednikov, ki so v tem okolju pisali bogato zgodovino, na katero moramo biti ponosni, zapustiti zanamcem.

Oceno, ali je s takim pristopom kršena zakonodaja ali predpisi, bodo verjetno podali poklicani in strokovno usposobljeni organi nadzora. Eden takih je že nadzorni odbor naše občine, s katerim povezovalno sodelujemo. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da ima gospod Plevnik seveda še vedno pravico do svojega mnenja. Ob vsem naštetem pa je treba ponovno jasno poudariti, da obnova stare šole ne pomeni tveganja za izvedbo projekta Odvajanje in čiščenje odpadnih voda Čista Ljubljanica 3. sklop ali, kot jo gospod Plevnik imenuje, "kanalizacija". Projekti, ki so povezani s črpanjem nepovratnih sredstev iz kohezijskega sklada, so zahtevni, dolgotrajni in zapleteni tako za pripravo kot izvedbo, zato ponovno vabimo zainteresirane občane, ki se iz kakršnegakoli razloga želijo podrobneje seznaniti z našim delom, da se tudi osebno po predhodni najavi oglasijo na sedežu naše občine, kjer jim bo župan s sodelavci z veseljem odgovoril na vsa vprašanja.

 

Občinska uprava Občine Log - Dragomer

 

 

Oglejte si tudi