Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Nova plezalna stena

Plezalna stena v športnem parku na Logu je bila zgrajena leta 2008 in zob časa jo je v desetih letih tako načel, da je bila nujno potrebna prenove. Ob svečanem odprtju prenovljene stene, ki je zgrajena po najsodobnejših plezalnih standardih balvanskega plezanja, je mlade športne plezalce nagovoril tudi župan Miran Stanovnik.
Na loški steni so se odvile tri tekme za svetovni pokal in deset tekem za državno prvenstvo Slovenije. Obnova stene je trajala skoraj štiri mesece, od decembra do aprila, ko stena sicer ni v uporabi. Plezalno društvo Korenjak namreč v zimskem času uporablja plezalno steno v osnovni šoli Log - Dragomer, stena v športnem parku pa je pravzaprav letna plezalna stena. Tako so treningi vseh petih selekcij plezalnega društva med časom obnove potekali nemoteno.
V zadnjih dveh letih so se nad plezanjem navdušili tudi najmlajši, tako da lahko otroci začnejo s spoznavanjem plezanja že v vrtcu, seveda predvsem z igro. Kogar pa kasneje plezanje tako prevzame, da je pripravljen redno trenirati, pa ima možnost razvijati svoj potencial v športnih selekcijah. Plezanje kadarkoli ali ob vsakem času žal ni mogoče, vsak, ki bi se rad preizkusil, pa je vedno dobrodošel, da pogleda urnik treningov na spletni strani ali pokliče Lorina na 041 504 643 in se dogovori. V preteklosti je namreč plezalno društvo Korenjak želelo približati ta šport vsem in praktično kadarkoli, a se je izkazalo, da je pri plezanju nujen strokovni nadzor. Otroci so namreč plezali vsepovprek in se žal tudi poškodovali, kar pa je pripeljalo do vprašanja odgovornosti. Občina, ki je uradni lastnik in društvo kot upravnik objekta stremita k temu, da na pravi način približata to dejavnost starim in mladim z upoštevanjem vseh varnostnih zahtev. Od lanskega leta naprej objekt varuje elektronska ključavnica, ki jo lahko kdorkoli kadarkoli odklene, če le ima kodo, vstopi in uporablja plezalno steno na lastno odgovornost, upravnik pa tako ve, kdo in kdaj je bil tam. To pomeni, da je plezanje na voljo od maja do oktobra vsem občanom, ki jih to zanima.
Po pogovoru z Lorinom Moscho, ki je motor plezalnih dejavnosti v občini Log - Dragomer vse od leta 1996, ko je začel s plezalnim krožkom v šoli in nato 2001. ustanovil tudi društvo Korenjak, je jasno, da je po vseh organizacijskih uspehih, ki so izredno utrujajoči, glavno poslanstvo društva, da plezanje približa ljudem: "Pokojni Tomaž Humar je dejal: 'Pa samo plezati sem hotel!' in nekako podobno je bilo tudi z nami, zato pa se v prihodnje ne nameravamo več ukvarjati z organizacijo velikih tekmovanj, ampak spodbujati kulturo plezanja pri nas. V vseh letih smo presegli vse prvotne načrte. Pri tem smo se resnici na ljubo utrudili in razen kakšnih revijalnih nastopov ne načrtujemo ničesar večjega. Tudi sama obnova stene nas je stala kar nekaj denarja. Vrednost obnove plezalnega objekta je dosegla približno 30.000 evrov in vsa sredstva smo priskrbeli sami. Občina nam pomaga preko svojih razpisov, razumemo pa, da ima trenutno druge skrbi oziroma prioritete, kot so izgradnja kanalizacije in ostale infrastrukture. Vedno smo dobro sodelovali n verjamem, da bo tudi v prihodnje tako. Sicer pa je bilo v obnovo stene vloženih več kot 1500 prostovoljnih ur dela članov društva, za kar se vsem iskreno zahvaljujem. No, ko si bomo nekoliko opomogli, bomo morda lahko izpeljali mladinsko svetovno prvenstvo v balvanskem plezanju, torej do 18. leta starosti. V svojih vrstah imamo tudi aktualnega državnega prvaka, Lana Moscho, ki je dodal novo vrhunsko lovoriko našim športnim dosežkom. Lan je tudi državni reprezentant in se udeležuje tekem svetovnega in evropskega mladinskega prvenstva. Sedmo mesto na tekmi za evropski pokal je bilo za nas vse izredno prijetno presenečenje, za šestnajstletnika pa lep uspeh."
Športno plezanje sicer doživlja globalni preporod in tudi v športnem smislu je konkurenca izjemna. V Nemčiji gradijo nove plezalne centre, velike kot dve telovadnici, kar je dokaz o izredni priljubljenosti športnega plezanja med rekreativci. Zato velja za enega najhitreje rastočih športov ta hip. Lorin Moscha: "Dvorane, bolje rečeno plezalne hale, ki so zgrajene v sodobnem slogu, so dobesedno razprodane. Ponujajo različne stopnje zahtevnosti in so narejene tako, da pride do izraza posameznikova ustvarjalnost med plezanjem in ne toliko surova moč. Tu so se trendi popolnoma obrnili na glavo. Zanimivo je videti, kako ljudje, ki so že v pokoju, prihajajo na rekreacijo in plezajo lažje smeri ter se pri tem razgibavajo in ohranjajo vitalnost. Tam se seveda varujejo z vrvjo, ker balvansko plezanje za starejše ni primerno, saj se doskoči na blazino. Si pa objekt delimo s skupino starejših občanov, ki redno telovadi v tem prostoru, tu imajo streho nad glavo. Zato bi bili zelo veseli, če bi se nekoč tu postavila tudi stena, primerna za upokojence."

Ob svečanem odprtju je v družbi plezalk in plezalcev slavnostni trak prerezal župan Miran Stanovnik, ki je ob tej priložnosti  dejal: "Plezalna stena  v športnem parku na Logu je ime naše občine ponesla po Sloveniji in tudi svetu, saj so se tu odvijale tekme najvišjega ranga. Če se lahko pohvalimo, se lahko s tem, da tu deluje zelo močna plezalna sekcija, ki pa svoje prostore nudi tudi skupini telovadcev, torej občanov v tretjem življenjskem obdobju. Zdrav duh v zdravem telesu je vodilo vsakega športnika in lahko rečem, da plezalni center predstavlja pomemben večnamenski športni objekt v naši občini." Po uradnem uvodnem delu so prišli na vrsto mladi plezalci, ki so z velikim veseljem spoznavali nove smeri in posebnosti sveže plezalne stene.

Vsi, ki vas zanima plezanje na plezalni steni v športnem parku na Logu, si lahko podrobnosti in urnike treningov ogledate na spletni strani www.drustvo-korenjak.si.

 

Besedilo in fotografije: Peter Kavčič

Oglejte si tudi