Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vrhnika, prečuden kraj! - tematsko vodenje po razstavi Moja Ljubljanica

Leto 2018 je razglašeno za Cankarjevo leto, saj obeležujemo 100 - letnico smrti slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika, Ivana Cankarja. Na razstavi Moja Ljubljanica smo se pridružili dogodkom, posvečenih znanemu Vrhničanu in pripravili tematsko vodenje "Vrhnika, prečuden kraj!".

V okviru omenjenega vodenja bomo podrobneje spoznali, kakšen je bil utrip Vrhnike v času Cankarjevega življenja. Teme, ki se jih bomo dotaknili so nove prometne poti, ki so bistveno vplivale na potek dogodkov, sloji prebivalstva, gospodarstvo in z njim povezan razvoj kraja ter urbanizacija.

 

19. stoletje je bil čas velikih sprememb na takratnem Slovenskem ozemlju. To je čas industrializacije, preseljevanja iz podeželja v mesta in iskanje boljših pogojev življenja v tujini. Vse našteto je doletelo tudi, takrat še trg, Vrhniko. Ivan Cankar je bil rojen leta 1876 in v tistih letih se je začel vzpon treh večjih obrti na vrhniškem – opekarstva, usnjarstva in lesarstva, ki so do konca stoletja, ter kasneje v 20. stoletju, zaposlovale vedno večje število delavcev. Naraščanje števila prebivalstva je vodilo v širitev treh trških jeder Brega, Hriba in Vasi. V vseh treh jedrih so v določenem obdobju po požaru Na klancu bivali tudi Cankarjevi. Mlademu Ivanu je od vseh igrišč najbolj pri srcu ostala 11. šola, kjer je s sovrstniki iz “ošabne Vrhničanke” - struge reke Ljubljanice dvigal vse vrste čudes, podobno kot danes podvodni arheologi.

 

Lepo vabljeni, da se udeležite tematskega vodenja “Vrhnika, prečuden kraj!”, v soboto, 14. aprila 2018, ob 11. uri.

Prijave sprejemamo do petka, 13. aprila 2018, na info@mojaljubljanica.si.

 

Obiskovalci se tematskemu javnemu vodenju brezplačno pridružite z nakupom vstopnice.

Oglejte si tudi