Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Biti ponudnik nastanitvenih zmogljivosti v Logatcu leta 2017 je pomenilo veliko dela in odrekanja

Zakaj? Ker še nikoli ni v Logatcu prenočilo toliko turistov, število nočitev pa je svojstven rekord. Vsem tem turistom omogočiti, da so se spočili v čistih posteljah in urejenem okolju, pa pomeni, da so gostinci morali pošteno zavihati rokave, saj je število nočitev poskočilo za skoraj tretjino v primerjavi z letom prej.

Da je Melania Trump velik faktor pri povečanju zanimanja za obisk Slovenije že dolgo ni več skrivnost. Da imajo najbolj prepoznavni turistični kraji kot so Ljubljana, Bled in Piran težave z zagotavljanjem parkirišč zaradi obiskovalcev, pa tudi že sami povedo.

 

V Logatcu velikokrat slišimo kritike, da gre turizmu slabo, da se nič ne dogaja. Kar pa je daleč od resnice. V Logatcu turizem dobro uspeva. Tega ne pove samo občutek, za tem stojijo številke. Komulativni indeks prenočitev turistov za Slovenijo je 111,3 (isto obdobje prejšnjega leta = 100). Komulativni indekst prenočitev turistov v Logatcu je kar 127. Kumulativni indeks prihodov turistov (isto obdobje prejšnjega leta = 100) je za Slovenijo 113,4. Za Logatec 101. To pomeni, da se je v Logatcu povečala doba bivanja v primerjavi s povprečjem v Sloveniji oz. turist v Logatcu ostane dlje časa, povprečno kar dva dni in pol.

Izjemne številke, ki si jih gre zapomniti v Logatcu za leto 2017 so: število turistov: 8939, število nočitev: 22597.

 

Kaj pa Slovenija?

Za celotno Slovenijo začasni statistični podatki SURS za leto 2017 kažejo, da je za nami še eno izjemno turistično leto. Slovenski turizem že četrto leto zapored beleži povečano rast prihodov in prenočitev. Tako so turistični nastanitveni objekti lani našteli več kot 4,7 milijona turističnih prihodov in 12,0 milijona turističnih prenočitev, kar pomeni za 13,4% več prihodov in 11,3% več prenočitev kot v letu 2016. Od tega so tuji turisti ustvarili 8,1 milijona vseh turističnih prenočitev (67%) oziroma za 15% več kot v letu 2016 in 3,4 milijona prihodov (+ 17% glede na 2016). Domači turisti so ustvarili 3,9 milijona prenočitev (+ 4% glede na 2016) in 1,3 milijona prihodov (+ 6%).

 

Turizem sicer ustvari 4,9 % BDP.

Največ turistov obišče zdraviliške občine, sledijo gorske, Ljubljana, mestne in na koncu druge občine. Največ nočitev pa ti gosti ustvarijo v naslednjem vrstnem redu: v zdraviliških občinah, v obmorskih, v Ljubljani, v gorskih, drugih in najmanj v mestnih občinah.

Še vedno domači turizem najbolj podpiramo Slovenci, ki ustvarimo največ prihodov in največ nočitev. Sicer pa Slovenijo po število največkrat obiščejo: Italijani, Avstrijci, Hrvati, Nemci, Srbi in Rusi. Najdlje časa se pri nas zadržujejo Italijani, Nemci, Avstrijci, Hrvati, Rusi in Srbi.


In kje v Logatcu prenočujejo turisti?

Ponudnikov postelj je na območju občine Logatec deset. Skupaj ponujajo 242 postelj in 16 enot za kampiranje. Počitniška hiša Razglednik ima na voljo 9 postelj. Villa Tollazzi razpolaga z 12 posteljami. Gostinsko rekreacijski center Zapolje ima 44 postelj. Gostišče Jeršin ima 45 postelj. Hotel Grajman ima 20 postelj. Bed & Breakfast Žigon ima 20 postelj. Gostilna Turk ima 6 postelj. Speleološki kamp ima na voljo 22 postelj. V Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Medved imajo 64 postelj. Kamp Vitez v Grajskem parku ima na voljo 16 enot za kamp prikolice, avtodome in šotore.

 

Večina logaških ponudnikov svoje kapacitete oddaja preko portala booking.com. Trije izmed njih tudi preko AirBnB. Povprečna cena nočitve na osebo je v Logatcu 26,72 eur, izhodiščne cene se gibljejo od 13,75 do 50 eur/osebo/noč. V obeh kampih se cene začnejo pri 6 oz. 10 eur/osebo/noč. Ocene gostov pa niso odvisne samo od cene, veliko dajo na čistočo, udobje, storitve, osebje, razmerje cene in kvalitete, brezplačen WiFI in dostop oz. lokacijo. Povprečna ocena bivanja v Logatcu, ki so jo logaškim ponudnikom pripisali njihovi gostje, je več kot odlična: 8,77 od 10. Najvišjo oceno 9,8 ima Počitniška hiša Razglednik.

 

V Logatcu imamo velik odstotek prihodov in nočitev Slovencev. 40% slednjih je otrok, ki obiskujejo Center šolskih in obšolskih dejavnosti medved na Medvedjem Brdu. Poleg Slovencev pa je bila v letu 2017 dobra zastopanost s strani Italijanov, Srbov, Madžarov, in Nemcev.


Vsem ponudnikov nastanitvenih zmogljivosti čestitamo za dobre ocene in se jim zahvaljujemo za ves trud, saj prav oni predstavljajo obraz kraja, na podlagi katerega se bodo turisti in obiskovalci v prihodnje odločali ne samo o morebitnem novem obisku, ampak tudi ali bi jih ta občina zanimala še kako drugače v smislu bodisi vlaganja v gospodarstvo bodisi v osnovanju svojega doma v teh krajih.


Renata Gutnik, Višji svetovalec, Občina Logatec, vir za Slovenijo: SURS

Oglejte si tudi